Vissen in het nauw

Er wordt al een week lang geprobeerd om het waterpeil in de kerkgracht op peil te houden. Het water is ´dood´ er zit geen zuurstof meer in zodat de vissen dood gaan en die nog leven naar lucht happen. Nu heeft er uren lang een tractor gestaan die het water uit de gracht zuigt en weer in de gracht spuit, zodat er hopelijk weer zuurstof in het water komt. Ook hebben ze al een ´hekwerk´ rond de afvoerpomp geplaatst, maar helaas alles wat van de bomen waait valt er wel in zodat het snel weer is afgesloten! Dank aan het gemeente personeel die zich het lot van de vissen hebben aangetrokken!!!

Pie Pijper

10 gedachten over “Vissen in het nauw

  • 7 augustus 2013 om 06:36
    Permalink

    Die hele toestand hebben we vaker meegemaakt. Speciaal hiervoor is er een leiding aangelegd vanuit “t Riet. Kost dat? Zit er daar dan ook geen zuurstof in het water? Misschien toch maar eens wat bomen kappen op de binnenste ring rond de kerk! Liefhebbers genoeg met een houtkachel.

    • 7 augustus 2013 om 12:53
      Permalink

      Ehm, bomen halen geen zuurstof uit de grond of het water; ze halen water uit de grond en voegen zuurstof toe aan de lucht… En voor zover ik kan zien is’t ook nog geen herfst…

      • 8 augustus 2013 om 15:53
        Permalink

        zoals elke herfst het geval is vallen alle blaadjes vd bomen. deze liggen te rotten op de bodem. ik ben geen bioloog, verre van dat, maar stel me zo voro dat deze niet oplossen in het water. deze gaan waarschijnlijk naar de bodem en dan jaar op jaar ontstaat daar een deken van verrotte bladeren op de bodem. Kan me voorstellen dat waterplanten dan minder goed gedijen. veel bomen => veel blaadjes => minder planten => minder zuurstof => vissen hap hap hap zuurstof.. zeker met warm weer.

        • 8 augustus 2013 om 17:11
          Permalink

          Ik denk dat vooral de warmte de oorzaak is. Bovendien is de gracht stilstaand water, en dat is niet bevorderlijk voor een gezond eco-systeem.

          • 11 augustus 2013 om 10:32
            Permalink

            Ik heb via Google nog even wat fora geraadpleegd en de samenvatting is dat (zeker bij dit soort water) bladeren na de herfst absoluut uit het water moeten worden verwijderd. Er treedt door de verrotting verzuring van het water op. Ik zeg kappen die handel. Mes snijdt aan twee kanten .. Ook ons mooie kerkje zal hierdoor ook in de zomer niet meer aan het zicht onttrokken zijn. alternatief: boomliefhebbers … Bladerenruimdag in november!

  • 7 augustus 2013 om 08:58
    Permalink

    Neeeeeeee, geen bomen kappen! Is er geen andere oplossing?

  • 7 augustus 2013 om 09:41
    Permalink

    Natuurlijk zijn er andere oplossingen, maar ook daar komt de geldbuidel aan te pas.Als de partij voor de dieren dit leest kan er mogelijk iets gebeuren.
    Ben.

  • 7 augustus 2013 om 14:49
    Permalink

    De afgelopen jaren zijn er snoeken, koi karpers en palingen in de gracht uitgezet. Deze horen er helemaal niet in thuis.

    Idee: de mensen die de bomen zo mooi vinden kunnen de bladeren in de herfst uit het water komen halen 🙂 Succes!

  • 12 augustus 2013 om 10:53
    Permalink

    Voor zover ik kan bezien zijn de bomen rond de kerk al onderdeel van het dorpsgezicht voor meer dan zestig jaar… Ouder dan ik in ieder geval… :-)Was het “vrouger” dan ook al zo’n probleem? Wordt het “beschermd dorpsgezicht” dan ook opgeheven?

    • 12 augustus 2013 om 11:00
      Permalink

      Nog een vraagje: wie beslist over een eventuele kap? De gemeente, Groninger Landschappen? Monumentenzorg? Marke Rutte? 🙂

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda