HOE DIEP KAN JE ZAKKEN

Liggend in een slaapdoos die ik van het Leger des Heils heb gekregen, voel ik een stekende pijn in mijn botten. Een zevenenzestig jarige man, zoals ik, zou toch in een net huis moeten wonen. Ik draai me op mijn rug en overdenk wat er de laatste jaren allemaal mis is gegaan.

Ik had een mooi huis in Spijk. Rondom uitzicht over de landerijen en in de verte, aan de overkant van de Eems, kon ik de windmolens in Duitsland zien.

Toen, in 2013, op de top van de bezuinigingswoede van de overheid, ging het mis. Het ene na het andere bedrijf ging bankroet. Werk op ’t Hoogeland was schaars. Veel gezinnen trokken weg om elders werk te zoeken. De helft van de woningen in Spijk kwam leeg te staan. Alle jonge mensen vertrokken, dus leerlingen voor de basisscholen waren er niet meer. Beide scholen werden gesloten. De weinige middenstanders in Spijk gingen failliet. Een aantal verroeste auto’s op het terrein van Autobedrijf Ter Veer, zijn de stille getuigen van betere tijden. De Stiltetuin doet haar naam eer aan.

In 2016 was er die zware aardbeving. We hadden veel schade aan ons huis, het was nauwelijks nog bewoonbaar.

Op onze flauwe protesten, reageerden de regering en de N.A.M. snoeihard. “Om de economie van ons land draaiende te houden, zijn de aardgasbaten onontbeerlijk”, betoogde minister Kamp. De overheid verordonneerde dat de bewoners het gaswinningsgebied moesten verlaten. De kans op zwaardere en gevaarlijker aardschokken was te groot.

De N.A.M. kwam met een opkoopregeling voor de huizen. Wij accepteerden de € 35.000 waarvoor de N.A.M. ons huis kocht. “Dat is een marktconform bedrag,” zeiden ze. Die € 35.000 heb ik nooit gezien, die ging linea recta naar de hypotheekbank. Nou blijk ik ook nog een restschuld van € 80.000 te hebben. We hadden zo’n mooi huis in Spijk. Van het beetje A.O.W, dat ik ontvang moet ik de restschuld terugbetalen. Een huis kan ik niet huren, daarvoor heb ik nauwelijks inkomen. Vandaar dat ik nu in een doos van het Leger des Heils slaap.

Rillend pink ik een traan weg als ik denk aan mijn vrouw, die drie maanden terug is overleden aan de gevolgen van onderkoeling. Ze kon al nooit zo goed tegen de kou.

Ik schiet verward wakker en voel het vertrouwde warme lichaam van mijn vrouw.

5 maart zie ik u wel op het forum “Spijk in zwaar weer”, een bijeenkomst over de toekomst van Spijk.
Elim.
Aanvang 20.00 uur.

4 gedachten over “HOE DIEP KAN JE ZAKKEN

  • 24 februari 2013 om 16:09
    Permalink

    beste Piet-Jan
    Wat een reeel verhaal en dat meen ik uit de grond van mijn hart.
    Maar de nam zou toch alle schade vergoeden.
    Nu lijkt mij nadat de mijnbouw inspectie heeft vastgesteld dat 5 op de schaal van richter reeel is,
    Het ook reeel is om de waarde van onze huizen en andere ontroerende goederen vast te stellen op de onlangs op de mat gevallen aanslag gemeente belastingen.
    De hierop vermelde waarde zou dus de leidraad moeten zijn om de geleden schade vergoed te krijgen.
    Men neemt nu bewust het risico en men kiest nu bewust voor het grote aardgas geld.
    Is er ook niet een spreekwoord wie zijn billen verbrand moet op de blaren zitten.
    Dus beste regering en nam wat word het nu stoppen of straks op de blaren zitten.

    Ben

  • 24 februari 2013 om 17:29
    Permalink

    Geweldig verhaal PJ!!! Ik denk dat men nu toch wel gaat nadenken over de gevolgen, die de aardbevingen zouden kunnen hebben, en zich daar meer druk over gaat maken, dan over beste stuurlui en goed bedoelde feedback!

  • 25 februari 2013 om 23:26
    Permalink

    Een mooi hopelijk niet te realistisch verhaal met een mooi grondhouding en het zal wel niet zo extreem worden in ons gebied maar denk dat het tijd wordt dat de gemeenteraden wakker worden want veel mensen komen al snel in de problemen door : waardeverminderg van hun huis die wellicht onverkoopbaar wordt en de angst voor de bevingen en de schade die dat veroorzaakt . Belangrijk wordt dat de kwaliteit van leven in dit mooi gebied gegearandeerd wordt wij zijn toch Nederlanders
    met alle plichten van dien maar halen we onze rechten ook op . Ik blijf deze site volgen want het is de moeite waard mvg Harrie Houwerzijl uit Delfzijl en niet uit Spijk dus .

  • 5 maart 2013 om 13:44
    Permalink

    Hoi Piet-Jan,
    Jou idee vanmorgen in de krant om de nam alles te laten opkopen en dan voor weinig huur te blijven zitten klinkt wel grappig en als ze dat doen ben ik voor die regel, maar dat zullen ze waarschijnlijk niet doen, netzomin krijg je alle gedupeerden van nu, hoeveel tamtam er ook is, en die er tzt nog zullen bijkomen, op 1 hand, jammer eigenlijk.
    De klauwen met poen die de nam binnenhaalt , een lullige miljard per maand, zullen ze denk ik niet over de groningers uitdelen, we blijven dus zitten met onverkoopbare panden.
    Het Alaska idee klinkt ook wel aardig, daar worden bewoners van een gaswinningsgebied jaarlijks betaald, maar hier zal dat niet helpen.
    Wat misschien wel helpt is inderdaad zoveel mogelijk aardbevingsgebiedbewoners samen met banken en makelaars stevig tegen de nam en het Haagje laten aantrappen om te kijken of er wat uitkomt, er moet nu toch wel iets gebeuren want met leegloop, afsluiting van gas of een volksopstand is groningen ook niet gebaat.

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda