De magie van de liefde

Het is een oogopslag, een glinstering, een moment om stil te zetten. Het sluiten van je ogen als je het opslaat, in je opneemt en met je mee laat reizen. Het zit in de geur van pas gemaaid gras, de stralen van de zon, of het zingen van een kind.

Een blik, gewisseld tussen oud geliefden, een knikje als het tijd is om te gaan en de hand die vertrouwd en warm aanvoelt. Er wordt niet veel gesproken over de liefde, want dat gaat over gevoel. Toch is het de meest oude sensatie die er bestaat. Zonder de liefde is er niets.

De liefde tussen man en vrouw is een liefde vol passie en strijd. Eerst is er de verliefdheid, de vlinders voortdurend in je buik, je hoofd in de wolken en volledige verstandsverbijstering. Alles wat de ander doet, neigt tot het goddelijke, en ruimte voor tekortkomingen is er niet. Dan vloeit deze kortdurende gekte, over in een “houden van”, wat betekent dat je het fijn vindt om bij de ander te zijn, al wordt er niet gesproken en zijn de tekortkomingen er om samen een weg in te vinden.

De liefde voor je kinderen is niet iets wat ontstaat, maar al aanwezig is bij de geboorte. Je armen om je kind slaan om het te beschermen, het is een oerkracht en zorgt ervoor dat je vecht als een tijger, wanneer je kind iets overkomt.

De liefde voor vriendinnen is er een door dik en dun; samen lachen, samen janken, samen dansen, samen kletsen, samen zwijgen; een niet te doorbreken, en soms niet te begrijpen band voor het leven.

Liefde voor mensen om je heen is, in deze wereld vol oorlog en geweld, een survivaltechniek, waar velen nog kennis mee mogen en moeten maken, wil er een kentering plaats gaan vinden. Liefde laat zich niet door bepaalde patronen of verwachtingen leiden, maar volgt de weg van het gevoel. Dat is soms links, soms rechtsaf, of domweg recht door alle verzet.

Het is niet voor niets dat er in de bijbel geschreven staat: “daar waar liefde woont, gebiedt de heer zijn zegen”.  Het is de meest oude sensatie die er bestaat, zonder de liefde is er niets…

Dorpsagenda