Sarrieshutten

In het verhaal De tweede molen van Spijk, schrijft u over de molenaarswoning dat dit de sarrieshut is. Dit is echter onjuist. In Spijk heeft nooit een sarrieshut gestaan en de molenaarswoning werd als molenaarswoning gebouwd.

Ik ben molenaar op de molen De Liefde te Uithuizen. Naast deze molen staat een sarrieshut, één van de zes die er nog over is in onze provincie. Mijn onderzoek naar de geschiedenis van de molen leidde ook naar die van de sarrieshut en heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik in 2004 een boek publiceerde over de belasting op het gemaal. Dit boek bestaat uit drie delen, waarvan het tweede deel geheel over sarrieshutten gaat. Ooit hebben er ruim 100 in onze provincie gestaan, maar na de Franse tijd verviel hun functie en werden er dus ook geen nieuwe meer gebouwd.
Meer informatie over deze boeiende materie is te vinden op mijn website: bdpoppen.nl.

Begin dit jaar publiceerde ik het boek Groninger molenhistorie, waarin 50 opstellen over historische aspecten van Groninger molens zijn opgenomen. Hierin zijn ook een aantal die over sarrieshutten en de belasting op het gemaal gaan.
Enige informatie over dit boek is eveneens op mijn site te vinden.
Op 1 november a.s. houd ik ‘s middags in Steunstee te Spijk een lezing over sarrieshutten en de belasting op het gemaal, waarbij ik met name in ga op de situatie in het gebied rondom Spijk.

 

 

 

 

B.D.Poppen

One thought on “Sarrieshutten

  • 22 september 2012 om 09:04
    Permalink

    Bedankt voor de “reclame” voor de lezing van Soos in Steunstee.
    We hopen op veel belangstelling van een ‘historisch’ getinte lezing met een
    Beamer presentatie!!

Reacties zijn gesloten.