De kracht van de natuur

Ik kijk omhoog naar de top, eindeloos hoog kruipt de schors om uiteindelijk de hemel te bereiken. Het groene blad filtert het zonlicht en geeft het een mystieke sfeer, het lijkt alsof ik de elfjes ieder moment over de takken kan zien dansen. Ik leg mijn hand tegen de stam en voel de kracht van de sapstroom, die vanuit de wortels, diep in de aarde, de boom voedt.

Het is warm en het liggen onder de kastanjeboom voelt weldadig. Mijn kind ligt bij me en in alle rust nemen we de dingen door die hem bezig houden. Dit moment sla ik op, om terug te kunnen halen als we onder de boom vandaan gaan, en er weer oorlogen worden uitgevochten met zelfgemaakte wapens en niet mis te verstane strijdkreten.

De natuur is een wezenlijk onderdeel van ons leven. Vroeger maakte men gebruik van de helende werking van bepaalde planten en werden er magische krachten toebedacht aan bomen. Het is niet voor niets dat de weegbree en de hondsdraf vlakbij de brandnetel staan. Je kunt er de jeuk van de brandnetel mee verzachten, terwijl de brandnetel goed is bij huidproblemen. Het door zovelen gehate zevenblad werkt vochtafdrijvend en bevat veel vitamine C, kalium en magnesium. Het is te koken als spinazie en de jonge blaadjes kun je eten als sla.

Onze tuin is een groot onkruidparadijs, en ik heb moeite het weg te halen. Boterbloemen die de hortensia’s verstikken steek ik uit en plant ze voorzichtig op een plek waar ze geen kwaad kunnen. Zevenblad bloeit prachtig als het fluitenkruid is uitgebloeid en de pispotjes hebben mooie witte bloemen. Toch is het noodzakelijk af en toe de rest van de planten te beschermen tegen woekerende planten, omdat ze te dominant zijn, waardoor de rest geen kans krijgt zich te ontwikkelen.

Zo zit ik dus geregeld met mijn handen in de aarde te wroeten, op zoek naar worteltjes van zevenblad of haagwinde, kleine witte stokjes die zorgvuldig moeten worden afgevoerd, om groei elders te voorkomen. Ik betrap me erop de stokjes bestraffend toe te spreken. Als ze wat meer rekening houden met hun omgeving, en wat minder overheersen, is er meer balans, en kan ieder plantje leven. Zo zit het dus, ook in de plantenwereld is er sprake van een soort van ‘survival of the fittest’, net als in onze grote mensenwereld, de sterken overwinnen, en de zwakkeren delven het onderspit. Tenminste, als we dat toelaten…

A

Dorpsagenda