Geslaagde 3D-avond NBvP

Een voorstelling, een feest kan nog zo mooi zijn maar als het slot een fiasco is dan herinner je die avond als een ramp. Nee, het eind moet goed zijn. Nu, zo was onze laatste afdelingsavond. Ja, we wisten dat er iemand zou komen met dia’s over Engels tuinen en dat we dan een 3D bril op moesten…ja dat wisten we. Maar dat wat je te zien kreeg dan zo prachtig was.? Dhr. Boersma was een enthousiast fotograaf, iemand met veel geduld. Daarbij kon hij er ook nog met humor over vertellen. Om de dia’s te maken beschikte hij over een speciaal camera. Volgens hem waren er maar 6 van gemaakt en hij had de laatste gekocht. Hij liet ons ook het verschil zien tussen een gewone dia en een dia gemaakt met die speciale camera en dan de dia bekeken door de 3 D.bril. De bloem van het Vingerhoedskruid, daar zou je zo in kunnen kruipen. Dhr. Boersma kon de dia ook de zaal intrekken. Het was dan net of de dames die vooraan zaten de dia , de tuin tegen hielden. De tuinen die we te zien kregen waren ietsjes, nee vele hectares groter dan onze achtertuintjes. En we dachten: wat een onderhoud. Dat viel mee, zei onze gast. Op klei groeide niet zo veel onkruid. Daar dachten wij toch wat anders over. Er was een tuin met aan weerszijden van het pad een border van 6 meter diep die elkaars spiegelbeeld waren. Verder een lelietuin. Als je op het dak stond zag je dat de buxussen in de vorm van de franse lelie waren geplant. Een slakkenvrije hostatuin. Dat kan als je boomsnippers rond de hosta’s strooit. Nog een tip: fijn en grof blad geeft een prachtig beeld. En dan waren er ook nog de prachtig geknipte buxus/taxus. Naast de verhalen over de tuinen waren er de verhalen over de exentrieke tuineigenaren. Omdat dhr. Boersma geen mensen op zijn dia’s wil kregen we de eigenaren niet te zien. Wel hun huizen bedekt met Blauwe regen of klimrozen. Nee, ik denk dat ik kan spreken uit naam van alle dames:

WE HEBBEN GENOTEN.

Nu hadden we verwacht dat we een kort nieuw seizoen kregen. Volgens de Majakalander zou de wereld immers in december 2012 vergaan. Maar na een nieuwe vondst moeten we ons nog 7000 jaar voortslepen. Als je daaraan denkt word je al moe. Daarom bepalen wij ons tot het seizoen 2012-2013. Het bestuur moet aan het werk.

Maar voordat het nieuwe seizoen begint krijgen we in de feestweek de jaarmarkt en wordt er bij mooi weer elke week gefietst. En natuurlijk is er de tuin. Helaas groeit er bij ons wel onkruid en vinden de slakken mijn hosta overheerlijk.

Wike Spoelstra-Postmus

Dorpsagenda