Buurtagent op bezoek bij NBvP

Dinsdag, 17 januari 2012 was onze eerste afdelingsavond in het nieuwe jaar. Natuurlijk zijn er dan de nieuwjaarswensen, vaak in de vorm van: alles wat wenselijk is. Maar wat is wenselijk. Misschien, dat je op hoge leeftijd, na een welbesteed leven, in je slaap mag overlijden, overlijden aan de ouderdom. Zo hebben we afscheid genomen van ons erelid, mevrouw L. Westing-Menninga die 6 januari op 93 jarige leeftijd is overleden. Ze was sinds 1945 lid van onze afdeling.

Op deze avond was onze buurtagent Stef van Zuiden onze spreker. Hij werkt sinds 1995 bij de politie. Vooral het sociale aspect trekt hem. Hij probeert zoveel mogelijk persoonlijke contacten te leggen. Een groot deel van zijn werk heeft te maken met strafzaken. Maar het streven is dat het zover niet komt. Dat je probeert met netwerkpartners de problemen aan de voorkant op te lossen. Daarom is er zo nu en dan werkoverleg met allerlei hulpdiensten en wordt gekeken welke hulp mensen nodig hebben.
Een punt van zorg is de jeugd. Heel veel jeugd gebruikt momenteel softdrugs. Maar de kwaliteit is zo hoog dat je het gelijk kunt schakelen met harddrugs en zeggen dat het zeer verslavend is. Ook worden er tegenwoordig in de kroegen spelletjes gedaan om de jeugd aan het drinken te krijgen. Dan zijn er ook nog de jongerengroepen, die ergens rondhangen. De leden van zo’n groep krijgen een zekere status als ze anderen mishandelen.
Maar het is niet alleen luisteren, de dames worden ook aan het werk gezet. In groepjes mogen we ons buigen over een aantal vragen. Wat doe je als een onbekende ’s middags aanbelt? Doe je gewoon open? Sluit je de ramen als je op een mooie zomerdag even weg gaat? Hoe zit het met de buitendeuren? Kunnen mensen zo binnen lopen, onze bekende achterdeur? En dan: kun je een inbraak voorkomen. Een inbreker, die gepakt was, heeft opgeschreven waar hij allemaal oplet. Deze inbreker gaat van te voren al kijken waar hij wil inbreken. Daarom: zie je mensen rondrijden of ergens in een auto zitten rondkijken waarvan je denkt: ik weet het niet, noteer de gegevens. Maar ook de politie krijgt een veeg uit de pan. Hij schrijft: “Ik heb de politie vaak zien rondrijden terwijl ik bezig was in te breken. Rondrijden heeft echt geen zin. Ik hoor jullie al van ver komen”.
Al met al een leerzame avond. Het is goed 10.15 als de voorzitter bedankt onze buurtagent bedankt en ons daarna wel thuis wenst.

Secretaris: Wike Spoelstra-Postmus, De Kluft 22, 9909 CA Spijk.
Tel. 0596 567410 E-mail: nbvp.afd.spijk@freeler.nl