De magie van de Kerstochtend in Spijk

We schrijven kerstochtend 1992 en in mijn herinnering is een uur of vier in de ochtend en er ligt ook al een pak sneeuw. Opgeschrikt door trompetgeschal word ik wakker en luister aandachtig waar dit vandaan komt. Ik maak Linda wakker met de mededeling dat ze dit ook moet horen. Achteraf bleken het de trompettisten van het CBS te zijn die op een paar plekken in het dorp kerstliederen ten gehore brengen. Een groep trompettisten die trots zijn op het feit dat ze zijn toegetreden tot de ‘elite’ van het lokale trompettistengilde. Door de jaren trotseert deze, door Hans Dijkman aangevoerde, steeds groter wordende groep trompettisten weer en wind om ons te laten weten dat het Kerstochtend is.

Het begint volgens overlevering allemaal om een uur of vijf (05:00 GMT+1) aan de tuinbouwweg met ik dacht warme chocomelk en een stuk weihnachtstol. Morgenvroeg 06:00 is het weer zover onder het raam van Jan en Kitty aan het cremerpad. Of ik er dan uitga weet ik niet maar wat ik wel weet is dat ik er intens van zal genieten. Deze gebeurtenis maakt voor mij het verschil. Er zijn maar weinig dorpen die een traditie als deze kennen .. Spijk niet voor niets het leukste dorp van ’t Hogelaand.

Ik wens u en de uwen allen prettige kerstdagen.

Jan Hazeveld

Door de jaren heen ben ik er een paar keer uit gegaan om er wat foto’s van te maken. Deze foto’s en artikelen zal ik voor deze gebeurtenis uit het oude archief ophalen zodat deze straks online terug te vinden zijn onder ‘Kerst’ in de terfwoordenwolk aan de linkerkant.
kerst 2004
kerst 2007

2 gedachten over “De magie van de Kerstochtend in Spijk

 • 24 december 2011 om 07:45
  Permalink

  Ook ik heb goede herinneringen aan de kerstochtend. Onze eerste kerst in Spijk waren we hard aan het klussen. Moe van het klussen zijn we kerstavond vroeg naar bed gegaan. 1e kerstdag werd ik ’s ochtends vroeg wakker van de muziek. Ik keek naar buiten en zag dat de sneeuw neer dwarrelde. De muziek stierf weg. Ik ben weer naar bed gegaan en gaan slapen. Later die ochtend werd ik wakker en dacht dat ik het gedroomd had. Maar Jan had het ook gehoord dus het was echt. Nu slaap ik iedere kerstavond/nacht onrustig, bang dat ik de kerstliederen ’s ochtends vroeg mis. Zodra ik ze gehoord heb ga ik nog even rustig slapen.
  Fijne feestdagen allemaal.
  Kitty Wiersema

 • 24 december 2011 om 12:19
  Permalink

  Zelfs op onze eerste kerst op Groot Turfkamp was het trompetgeschal te horen. Ik liep naar buiten om het kerstgevoel op te snuiven. Het doet me altijd denken aan de vele kerstochtenden dat ik met mijn vader en zijn medeblazers al vroeg door Onderdendam liep om iedereen wakker te maken met de ouderwetse, vrolijke kerstliederen. Het doet goed dat deze traditie hier in ons aller Spijk ook voortgezet wordt! Iedereen een prachtige kerst waarin weer vele mooie herinneringen worden gemaakt en opgehaald!

  Alida Raangs en mannen!

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda