Het Groninger FORUM en de kunst van het rijkrekenen


Gisteren is het rapport van de commissie Terlouw over het Groninger Forum verschenen. Nu ga ik mij niet mengen in de discussie of het Forum er nu wel of niet moet komen, maar in het Dagblad van het Noorden van vandaag viel me wel iets bijzonders op. Met name als oud-horecaondernemer werd mijn aandacht door het bericht getrokken. “De Commissie Terlouw acht het reëel dat de horeca in het Forum, aan de exploitatie van het Forum, een netto bijdrage gaat leveren van drie miljoen Euro bij 1.4 miljoen bezoekers per jaar.”
Met mijn voorliefde voor rekenen ben ik er toch maar eens even mee aan de gang gegaan.
De gemiddelde exploitatiebegroting van een horecabedrijf in Nederland ziet er in procenten als volgt uit:
Omzet 100
Inkoop 27
Personeelslasten 23.3
Overig 24.4
Huur/afschr./rente 14.3
Netto winst 11
Bron: Horeca toppanden.nl
Met andere woorden, de netto winst is 11% van de omzet.

Dus de drie miljoen winst waar de Commissie Terlouw het over heeft is gelijk aan 11% van de omzet. De omzet is dan ruim 27 miljoen per jaar. Als we dit bedrag afzetten tegen de geprognosticeerde 1.4 miljoen bezoekers, dan moet er per bezoeker € 19,48 in de horeca besteed worden. Voor de volledigheid moeten we hier nog een gemiddelde BTW van 10% bij optellen, waardoor het bedrag per bezoeker op € 21,45 uitkomt.

De twee grote publiekstrekkers in het Forum worden de bibliotheek en de filmzalen. Dus als u straks de bibliotheek samen met uw partner en drie kinderen bezoekt, wordt u geacht € 107,45 in de horeca te besteden. Zo niet, dan komt het met de exploitatiebegroting van het Forum niet goed.
Het zal toch niet zo zijn, dat de geest van Sjoerd Kooistra bij de Commissie Terlouw aan tafel heeft gezeten.
Piet-Jan Schalk

Dorpsagenda