B&W in Spijk

Afgelopen dinsdag was het zover! De dorpenronde van B en W deed Spijk aan! Ik ben er nog nooit geweest. Maar vanavond was ik vast van plan om te gaan. Zoals u wellicht weet moet er binnen de portefeuille onderwijs, cultuur en sport fors bezuinigd worden. De bibliotheek moet hieraan ook geloven en de conclusie is al gauw getrokken, dat er dan waarschijnlijk een locatie wordt gesloten.

Vooral ook omdat ikzelf een fervente lezer ben, lid van de leeskring hier en het belang van lezen voor kinderen in een hoog vaandel heb staan, vond ik dat ik aanwezig moest zijn en iets moest zeggen namens de leeskring.

Ook leek het mij boeiend om eens een bezoek van b en w mee te maken, ik was benieuwd wat de dames en heren te vertellen hadden.

Zo gezegd, zo gedaan. De zaal zat vol met voor mij bekende en minder bekende gezichten. Het eerste wat me opviel waren de vele posters en prachtige tekeningen van en over de bieb van de kinderen als schreeuw om aandacht naar het college toe. Heerlijk om te zien dat er vele strijdlustig zijn!

Alle gezichten stonden verwachtingsvol, terwijl er ontspannen met elkaar gepraat werd. Emme Groot en zijn wethouders zaten ontspannen achter hun kopje koffie, tot iedereen binnen was en de avond kon beginnen. Onze burgervader nam het woord en heette iedereen welkom. De wethouders stelden zichzelf voor, wat meteen een eerste indruk van de heren gaf. Leuk om eens te zien en te horen wat ze nu eigenlijk doen. Ik had werkelijk geen idee! Ook de welzijnswerkster en de gebiedsregisseur werden voorgesteld. Een compleet plaatje werd geschetst.

Er is die avond vanzelfsprekend veel over de bibliotheek gesproken, maar ook over de manieren waarop je samen de boel leefbaar houdt. Het gaat niet alleen om de wijzende vinger naar de gemeente toe, wijzelf hebben ook een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het in stand houden van voorzieningen als de bibliotheek, de gymzaal, de sportclub en de supermarkt. Als voorbeeld werd genoemd dat als we de supermarkt willen behouden, we er ook onze boodschappen moeten doen.

Gelukkig zijn er in ons dorp al vele vrijwilligers die veel werk verrichten, dit is de kracht van het platteland.

Echter het aanspreken van elkaar op ongewenst gedrag, daarin zijn wij nog niet zo goed.

Als er een 30 km zone in het dorp geldt, dan geld dit voor iedereen. Wij kunnen elkaar natuurlijk aanspreken op de snelheid waarmee er bijvoorbeeld over de nesweg, ubbensaingel, hoofdweg-noord- en zuid wordt gesjeesd.

Toch zal er ook een taak bij de handhavers liggen. Wethouder Kaptan was in eerste instantie wat sceptisch over de aanpak van het stelselmatige overtreden van de opgelegde snelheid. Het leek of er elders prioriteiten lagen. Echter, tijdens het napraten, heeft dhr. Kaptan mij toegezegd dat hij zijn uiterste best gaat doen om samen met bijv. de verkeerspolitie en/of onze wijkagent te kijken wat er gedaan kan worden. Het gaat uiteindelijk om de verkeersveiligheid van alle weggebruikers!

Dan de kwestie van de vele hondendrollen. Als men de hond uitlaat, is het maar een kleine moeite om desbetreffend ongewenst hoopje op te ruimen, of ervoor te zorgen dat de behoefte daar wordt gedaan, waar het geen hinder geeft. Elkaar daarop aanspreken moet toch ook mogelijk zijn.

Dat er veel aandacht gaat naar de stad Delfzijl, zeker niet onbelangrijk, werd ook genoemd. Nu wordt het molenbergplein helemaal aangepakt, terwijl er toch flink bezuinigd moet worden! Dit valt voor ons dorpelingen niet te rijmen. We moeten de boodschappen in ons eigen dorp halen, om enig bestaansrecht te kunnen garanderen, terwijl het ook aantrekkelijker moet worden, om eens de stad Delfzijl in te gaan, om, u voelt hem al aankomen, je boodschappen te doen!

Het zal moeilijk zijn om je als burgermeester en wethouders staande te houden in deze moeilijke tijd van bezuinigingen. Zoals Emme Groot ook al duidelijk heeft gemaakt, het is nooit leuk om met negatieve berichten te moeten komen.

We kunnen zelf veel blijven doen aan een veilig, mooi, fris en gezellig dorp!

Het verslag van deze avond, heb ik begrepen, komt voor u allemaal op Spijk.net, zodat u alles, ook wat wel is besproken, maar hier niet vermeld, nog eens rustig kunt nalezen.

 

Dorpsagenda