De Metaal detector hobby van Marten Bolt en Tjibbe Noppert

Sommige lezers van dit stukje hebben ons vast wel eens zien lopen op een weiland, akker of tuin in deze regio.
Ook staan wij nu al een aantal jaren met onze vondsten op de jaarmarkten van Spijk en Bierum. Niet om onze detector vondsten te verkopen maar om de mensen die belangstelling hebben voor de historie van onze regio te laten zien wat onze “voor ouders” zo al hebben verloren of weg gegooid. Zoeken met een metaal detector is voor ons een fantastische hobby. Wie dan ook met dit zoek “virus” wordt besmet is “reddeloos verloren”. Heerlijk buiten bezig zijn en dat bijzondere gevoel beleven, wanneer je oude munten of andere gebruiksvoorwerpen vindt, welke misschien honderden jaren geleden op die plaats door iemand zijn verloren. Ook het daarna met behulp van boeken en Internet het “verhaal “ te zoeken, wat toch achter elke bijzondere vondst zit, geeft heel veel voldoening . Dat vergroot natuurlijk ook je “vondsten kennis” en krijg je daar door meer inzicht in de historie van onze regio. Wat je zo al kunt vinden hangt natuurlijk helemaal af waar je gaat zoeken. Aan het strand of op een recreatie terrein zul je meestal moderne munten en sieraden vinden. Op plaatsen waar vroeger bewoning is geweest, hebben de daar wonende mensen ook spullen verloren of weggegooid en dan kan het gaan om munten, sieraden of gebruiksvoorwerpen welke enige honderden of zelfs duizenden jaren oud zijn. Onze omgeving met zijn wierde dorpen is al heel lang bewoond en de kans op echt oude vondsten hier is dan ook zeer zeker aanwezig en blijkt ook uit een aantal vondsten van ons uit die vroege perioden.

Ons wordt vaak gevraagd of je overal vrij mag zoeken, maar dan is het antwoord natuurlijk nee. Voor zoeken op particulier terrein zal je altijd aan de eigenaar toestemming moeten vragen, maar op vrij toegankelijke terreinen is het meestal geen probleem, als je verder niemand stoort en niets vernield en gegraven gaatjes weer netjes dicht. Wat ten strengste verboden is, is het zoeken op archeologisch beschermde terreinen, maar dat spreekt eigenlijk voor zich. Mocht je onverhoeds voorwerpen of munten vinden die uit de periode van voor 1600 blijken te zijn dan ben je wettelijk verplicht dit door te geven aan de Provinciaal archeoloog of bij muntvondsten het Penningkabinet. Je blijft zelf eigenaar van de vondst, het gaat hun alleen om de vondst gegevens welke misschien van wetenschappelijk belang kunnen zijn. Bij echt kostbare zaken is het in de wet zo geregeld dat vinder en grond eigenaar ieder recht hebben op de helft van de taxatie of verkoop waarde.

Marten en ik zoeken bijna altijd samen en zijn nu beiden ook vrijwilliger bij het museum “Muzeeaquarium” in Delfzijl . Daar beheren wij de afdeling Archeologie en een aantal van onze mooiste vondsten liggen daar dan ook in een speciale vitrine met detector vondsten.

Mochten er lezers zijn die vragen hebben over een eigen vondst of wanneer iemand iets verloren heeft, dan zijn wij graag bereid dit te helpen oplossen en eventueel te komen zoeken met onze metaaldetector.(dit is helemaal gratis en waar krijg je dat tegenwoordig nog)

Ook nieuwe zoekplekken zijn voor ons heel erg welkom. Wij denken dan aan akkers, weilanden en tuinen en komen dan graag deze na het oogstseizoen afzoeken. De vondst foto`s geven een indruk van wat zo al in deze omgeving kan worden gevonden.

Voor lezers die graag wat meer over “detector zoeken” willen weten, kunnen daarvoor terecht bij de volgende club`s: De Detector Amateur en The Coinhunter. Beide verenigingen geven een 2 of 3 maandelijks magazine uit, waarin alle “ins” en “outs” te lezen is over het zoeken met een metaaldetector.

Meer weten of andere vragen pak de telefoon of mail naar onderstaande adressen:
Marten Bolt – Westersingel 3 (tel.: 0596 591223) – E.mail : boltspijk@hotmail.com of Tjibbe Noppert – Westersingel 7 (tel.: 0596 591019) – E.mail ; tjibbe.noppert@home.nl

Tjibbe Noppert