Open huis CS Spijk

Zaterdag 3 juli was er open huis op het CompressorStation Spijk (CS Spijk). Zo’n 60 á 70 man hadden zich vooraf aangemeld om eens van dichtbij te bekijken wat er allemaal op het CS Spijk gebeurd. Normaal gesproken zie je van buitenaf niet wat er allemaal op het terrein staat. Dit was de uitgelezen mogelijkheid om die nieuwsgierigheid voor eens en voor altijd te bevredigen. Na het welkomstwoord en een introductiefilm van Gasunie werden de “buren” van CS Spijk in groepjes over terrein rondgeleid.

werkzaamheden
Op CS Spijk wordt hoogcalorisch aardgas voor verder transport op de gewenste druk van 80 bar gebracht. Het aardgas wordt vanuit Emden (Noors gas) en de Emmapolder (Uithuizen) in leidingen met een doorsnede van bijna een meter aangevoerd. Vanuit CS Spijk wordt de Eemscentrale voorzien van brandstof. Ook de beide nieuwe centrales zullen vanuit CS Spijk van aardgas worden voorzien. Naast het grootverbruik in de Eemshaven wordt het aardgas naar het compressiestation in Ommen getransporteerd.

ervaring
Onder de indruk en voorzien van een gevulde goodiebag verlieten de meeste mensen rond vijf uur het terrein.

Jan G. Hazeveld

Dorpsagenda