Brandbult groot succes!

Eindelijk was het dan zover, oudejaarsdag en het in elkaar zetten van de brandbult. Daar was al veel over gepraat en vergadert de afgelopen tijd, de jeugd van Spijk wou graag in het dorp blijven oudejaarsnacht maarja dan moest er toch wel iets georganiseerd worden. Het leek hun wel een leuk idee om net zoiets op te zetten als in Oosteinde dus er moesten plannen gemaakt worden. Op de eerste vergadering bleek dat er toch best veel bij kwam kijken, je zet niet zomaar een tent op en creëert een brandbult. Eerst moest er een vergunning komen van de gemeente en met dank aan speeltuinvereniging `Priegeltoen`is dat gelukt, het was een vergunning alleen voor de brandbult. Om een tent neer te zetten daar bleek de tijd te kort voor daar moesten zoveel dingen voor geregeld worden dat lukte niet meer helaas, daarom was er dit jaar al een `collectebus`voor een vrije gift om al een spaarpotje op te bouwen voor komend oud en nieuw op wel een tent te kunnen realiseren. Want het is gebleken dat het wel een succes is geworden de brandbult, ten eerste al het aanbod van brandbaar materiaal deze was enorm. Ten tweede de belangstelling vanuit het dorp, zowel overdag als ’s nachts!! Overdag werd de jeugd die aan het inzamelen was en die bij de brandlocatie stonden voorzien van oliebollen,chips,koffie,soep met broodjes en vooral niet te vergeten het bier en andere warmhoudende drank. Daar waren ze natuurlijk enorm blij mee want zeg nou zelf de inwendige mens dat is ook erg belangrijk op zo`n drukke dag. De hele dag zijn de tractors op pad geweest om bij de bewoners in en buiten Spijk hun hout en tuinafval op te halen, en dat was nogal wat. En dan nog degene die zelf aan kwamen rijden om hun spul te brengen,geweldig! Helaas moesten ze ook mensen teleurstellen die moesten hun spul weer mee terug nemen want dat mocht er niet op. Niet omdat het niet mocht van de jongens maar er waren strenge regels en daar moesten ze zich aan houden. Maar al met al is er een prachtige brandbult neergezet op een prima locatie, we hopen tenminste dat de bewoners die er het dichtst bij wonen niet al teveel overlast hebben gehad. Om half èèn zou de brand erin en er was erg veel belangstelling voor, veel mensen waren even aan komen lopen om te kijken, helemaal geweldig!! Zo kom je nog eens weer met mensen uit het dorp aan de praat waar in het dagelijkse leven niet zoveel van komt, en elkaar even het allerbeste wensen voor het komende jaar natuurlijk. Het was wel een beetje jammer dat er soms wel heel zwaar vuurwerk werd gegooid, ook wel wat dicht bij de mensen die stonden te kijken. We hebben begrepen dat er daarom ook mensen, vooral met kleine kinderen, vroegtijdig naar huis zijn gegaan en dat vinden we heel spijtig. We hopen dat als dit een vervolg mag krijgen daar een beetje meer rekening mee gehouden wordt. Verder kunnen we, als we terug kijken op gisteren, wel spreken van een geslaagde dag en nacht. We willen iedereen bedanken die spul heeft gebracht, een gift hebben gedaan en die materiaal beschikbaar hebben gesteld zoals tractors, shovel en ga zo maar door!! En natuurlijk een groot compliment voor de jeugd van Spijk!!! Geweldig zoals jullie het hebben gedaan en misschien komend jaar een tent zodat we de inwoners van Spijk ook nog een hapje of drankje kunnen aanbieden? Voor iedereen nog de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar en we hopen u, als het allemaal lukt, komend oud en nieuw weer te mogen begroeten bij de Spiekster brandbult!!

Een vriendelijke groet namens iedereen van de organisatie

Foto’s H. de Groot; Tekst Trijnie Stoppels

Dorpsagenda