Ambassadeurs van Spijk

Wij (Jan en Ankie van Dam) zijn in 1991 begonnen met de Carolina met als thuishaven Oudewater waar we beide geboren zijn. Ik kom uit een binnenschippers familie welke vijf generaties teruggaat (ook allemaal Jan van Dam!). Ankie komt uit een boerenfamilie met koeien,varkens, melkvee en wat handel via de veemarkt.
Op de Carolina voeren we samen jarenlang door N.W Europa. Slechts af en toe bij een bevalling van boord totdat moeder en kind weer waren aangesterkt. Daarna weer met een bemanningslid meer aan boord gingen we verder.
In 1996 kochten we de Elise erbij welke ook weer Oudewater als thuishaven kreeg. Hier was wat meer ruimte zodat we met het hele gezin aan boord konden wonen en het gezin nog wat verder kon groeien. Op de Elise is dan ook Leonie nog geboren.
Met de Elise voeren we naar Delfzijl om papier te lossen en vervolgens door naar Harlingen om zout te laden voor Finland. In Finland vervolgens papier laden voor Delfzijl. Zo maakten we dus iedere twee weken een rondje Delfzijl-Harlingen-Finland. Elise (onze oudste) ging iedere 2 weken maar 1 dag naar school. We zijn dus in de provincie Groningen op een gegeven moment op zoek naar een huis. Het eerste huis dat we zagen was aan de Hoofdweg Noord 27 te Spijk. Voor ons gevoel was het toen veel te groot. Een jaar later stond het huis nog steeds te koop en na wat handje klappen zijn we in juli 1998 Spijksters geworden. Tot op de dag van vandaag hebben we daar nog steeds geen spijt van.
In hetzelfde jaar kochten we de Leonie (ex Flevoborg) erbij welke natuurlijk Spijk als thuishaven kreeg. De Carolina hebben we toen verkocht.
In 1999 werd Reinder in Spijk geboren en in 2001 kwam Susanne ons vergezellen dus waren we met zijn achten. Met de komst van Suzanne gelijk weer een naam voor ons derde schip. In 2004 kwam de Suzanne met als thuishaven Spijk in de vaart.
In 2006 krijgen we ons vierde schip met thuishaven Spijk. Alleen over de naam zijn we het nog niet eens. Wij varen voor Wagenborg in Delfzijl waar we een hele goede relatie mee hebben. Een betrouwbaar bedrijf met net als wij grote kennis van zaken. Eendracht maakt machtig en sterk. In totaal varen er inmiddels een 160 schepen onder Wagenborgse vlag welke nog steeds groeit van 1000 ton tot 20 000 ton. Alle wereldzeeën worden bevaren en door dit grote aantal schepen kan men ook grote contracten met verschepers afsluiten. Komt het ene schip dan wordt er een ander schip in positie gebracht.

Op al onze schepen varen wij met een Nederlandse kapitein en Nederlandse stuurman. Vaak hebben we er nog een stagiaire van de zeevaartschool bij en nog twee of drie Filippijnen. De bemanning bestaat dus uit zo’n 5 of 6 mensen per schip welke allemaal in vaste loondienst. In totaal hebben we dus 26 mensen in loondienst. Ons vaargebied Noord-West Europa met als specialiteit het Saaimameer en dan visa versa bestemmingen tot aan Portugal en Spanje.

Wij voelen ons erg thuis tussen al deze nuchtere Groningers en hopen ook dat dit wederzijds is en anders horen we het wel .

Jan van Dam

Dorpsagenda