06.00 Kerst in Spijk

Het is alweer 12 jaar geleden dat wij in Spijk zijn komen wonen. Wat ons toen in die eerste winter verraste was dat er op kerstmorgen kerstliederen in ’t Loug werden gespeeld. Voor mijn gevoel was het die eerste keer een uur of vier. Of er toen ook sneeuw lag weet ik niet meer. Ik werd wakker en dacht toen nog welke idioot gaat zo vroeg hier voor onze deur staan trompetteren. We hebben het er later met vrienden en familie nog vaak over gehad. Het is toch geweldig dat een groep mensen de moeite neemt om rond vijf uur op te staan en op verschillende plaatsen in het dorp kerstliederen te gaan spelen. Je moet je toch eens voorstellen dat je om 05.00 wakker gemaakt wordt en dat je om 05.30 op het voetbalveld staat om een topprestatie te leveren. Vanochtend werd ik gewekt door “de herdertjes lagen bij nachten” en dit keer niet van het carillon. Volgens mij was het inmiddels een uur of half zeven en het was best fris.

Het was volle maan en ze stonden in een cirkel rond een meegebrachte lamp voor de praktijk van de fysio opgesteld. Sommigen de handen bedekt met handschoenen en op commando van Hans gaat het van nummer 114 naar nummer 118. Of het nu bami of nasimaaltijden zijn is me onduidelijk. Na een lied of vijf besluit de groep (met een hoog Dijkman-gehalte) om naar Spijk-Noord af te reizen. Ze sluiten de lougsessie af met “we wish you a merry christmas”. Als import vind ik het nog steeds geweldig .. echt prachtig. Iets waar je als Spiekster echt trots op mag zijn. Waar vind je vandaag de dag nog zoiets? Tegenwoordig staan onze kinderen om half zeven voor het raam de kerstliedjes mee te zingen. Het is 06.00 geweest en in Spijk viert men kerstfeest.

(tekst en foto’s JGH)

De reacties van toen wil u niet ointhouden:

Meindert (2004/12/25) 18:51
Snel en leuk verhaal. By the way………….”de herdertjes lagen bij nachten” hé, (het was nog vroeg hé) dat nummer hebben we helemaal niet gespeeld. Maar verder mooie foto’s en leuk commentaar.

Hans (2004/12/26) 11:31
Leuke fotos,wie gaat er daarvoor er zo vroeg uit??????? niemand toch jaaaa Jan onze foto fanaat gr dijkman gehalte Hans

Doeke, Kees en Hans (2004/12/26) 11:38
Leuke fotos,wie gaat er daarvoor er zo vroeg uit??????? niemand toch jaaaa Jan onze foto fanaat gr dijkman gehalte Doeke Kees Hans

Jan en Aafke (2004/12/26) 16:47
Blied dat je het zo waardeer’n, oons kersmorn-muziek. Veur oons een reedn om d’r nog joar’n mit deur te goan. (dis keer was trouwens de 16de keer)
Jan en Aafke Diekman(alweer een Diekman-gehalte)

Anke (2005/01/20) 14:00
Ik vind het heel leuk dat we op de website staan met onze kerstmuziek! Ik vind het elk jaar weer leuk om mee te doen alleen wel heel erg koud!
Groetjes Anke

Dorpsagenda