Intocht Sint 2004

Gisteren heeft de Sint samen met zijn Pieten een bezoek gebracht aan Spijk. De aankomst in de ‘haven’ was tegen een uur of drie. Even zag het ernaar uit dat het hele feest niet door kon gaan omdat zo’n 200 meter voor de opstapplaats van de Sint de motor van de pakjesboot het ineens begaf. Dankzij de meegebrachte GSM kon Kapitein Ebel Kremer snel hulptroepen oproepen. Het moest ook allemaal wel snel gebeuren want er was inmiddels veel kostbare tijd verloren gegaan. In plaats van lekker achteroverleunend de Sint ophalen moest er ineens geroeid worden. Nu was het roeien op zich niet zo’n probleem als de boot maar voorzien was van een degelijk zwaard! We gingen dus van de ene kant van ‘t Maar naar de andere. Iedereen in Spijk stond inmiddels al vol verwachting langs de kade te wachten. De reddende engel (kapitein Kremer’s zoon Daniël) wist de motor gelukkig snel te repareren zodat de Sint ‘veilig’ aan boord kon stappen en naar Spijk kon worden gebracht. Al schommelend is de Sint de haven binnen gevaren. Twee vervelende Pieten zaten de hele weg te klieren waardoor de Sint er bijna zeeziek van werd. Af en toe moest de Sint zelfs even door de knieën om bij te komen. Begeleid door het CBS werd de Sint met paard en wagen door Spijk rondgereden. Al zwaaiend kwam de Sint om ongeveer 16.00 uur aan bij Pro Rege. Voordat de Sint naar binnenging werd hij door het CBS nog even getrakteerd op een leuke mars op het Gronings volkslied. Een van de Pieten stond tijdens dat optreden wild tussen de muziekanten te dansen.

Naar eigen zeggen was dat ook wel nodig want na zijn vertrek uit Nederland was hij wel drie kilo aangekomen!! In een bomvol Pro Rege werd de Sint door Dirk Bos verwelkomd. De muzikale ondersteuning in Pro Rege werd net als in voorgaande jaren traditiegetrouw verzorgd door de mondharmonicaclub Dindua. Zichtbaar genoten de kinderen van de aanwezigheid van de grootste kindervriend. Vele kinderen waren verkleed als zwarte piet en zongen dat het hun lief was. Ook kinderen van de hogere groepen (5+) en vele ouders zongen uit volle borst de sinterklaasliedjes mee. De kleintjes vooraan in de zaal waren erg onder de indruk van het geheel. De spanning was van hun gezichtjes af te lezen. Zichtbaar vermoeid vertrok de Sint tegen een uur of vijf en beloofde zelfs volgend jaar in Delfzijl aan te komen. Of dat ook echt gaat gebeuren moeten we nog maar even afwachten.

Jan G. Hazeveld

Dorpsagenda