Met de neus in de boter

Hallo Spieksters en ander lezers,

Hier even een berichtje uit het zonovergoten Curaçao. Hoewel, zonovergoten? Ben hier inmiddels 8 dagen en heb al een aantal regenbuien meegemaakt. Maar een bui is hier heel anders dan in Nederland. Het regent hier ongeveer 10 minuten en 5 minuten later schijnt de zon weer volop.

Stage

Voor degenen die het nog niet weten. Ik loop de komende 3 maand stage op een basisschool in Curaçao. Dit doe ik op de Marnixschool, een school die redelijk rijk is (middenklas). Afgelopen maandag (30 augustus) moest ik me, samen met een klasgenoot bij de directrice melden. Het bleek dat ze ziek was, daarom riep de secretaresse de plaatsvervangende directrice. Deze was niet helemaal op de hoogte van onze komst. Ze stelde daarom voor om woensdag maar even te bellen. Dit was een lekkere binnenkomer! Nog een aantal dagen relaxen. Nooit weg toch? Woensdagmorgen om 8.00 uur gebeld met de directrice. We hebben toen afgesproken dat we morgen zouden beginnen. Het is de bedoeling dat één van ons voor de klas staat (klas 6, groep 8) en de andere moet RT geven. RT staat voor remedial teaching. Dit houdt in dat je één op één begeleiding geeft. In Nederland kregen we te horen dat we ieder 6 weken voor de klas moesten staan en 6 weken RT-werk moesten geven. Dit blijkt niet zo te zijn, want de directrice heeft liever niet dat we na 6 weken wisselen van taak. We moeten ons maar aanpassen. We hebben onderling afgesproken dat ik het RT- werk ga verzorgen. Natuurlijk zal ik ook een aantal lessen in een klas verzorgen om het lesgeven in Curaçao te kunnen ervaren.

Verblijf

Ik verblijf 3 maanden lang op bungalowpark The pearl of the Caribbean. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het een heel eenvoudig park hoor! Ik deel een vier persoonshuisje met Gerdy de Boer. We hebben bewust gekozen voor een groter huisje omdat je dan wat meer ruimte hebt. Het is een klein park met Nederlandse eigenaren. Op het park zijn enorm veel hagedissen. Dit is erg mooi om te zien. Ook zie je op het park prachtige vogels, zoals het suikerdiefje en de Trupial. Ook kom je wel eens een Leguaan tegen. Het is zo mooi om dit te zien!!

Over Curaçao

Het landschap is hier niet zo heel mooi. Alles is verdord en je ziet eigenlijk alleen maar verdorde struikjes en een heleboel cactussen. Hier ben je snel op uitgekeken. Maar natuurlijk zijn er wel de prachtige stranden die je van de televisie kent. Je voelt je echt een koning als je in het water ligt en gaat snorkelen. Wat een prachtige onderwaterwereld!! Je ziet grote en kleine vissen, rode, gele, blauwe en paarse vissen. Een prachtig gezicht. Ik heb de eerste keer gesnorkeld op het wel bekende Bon Bini Beach. Een mooi, maar klein strand. Ik ben de kilometers lange stranden van Spanje gewend. Deze kom je hier niet tegen. De Antilliaanse bevolking kan behoorlijk “ruig” rijden. Mensen vliegen nog snel even voor je langs wanneer ze op een kruising wachten. Dit levert gevaarlijke situaties op. Ook zie je vaak genoeg dat ze heel laat of geen richting aangeven. In Nederland moet je verkeer van rechts voor laten gaan. Dat is hier niet zo. Hier moet ik enorm aan wennen. Ik ben blij dat ik hier geen postbode of taxichauffeur ben want er wordt niets tot zeer weinig aangegeven. Ook moet je oppassen voor de wilde honden en geiten die op de weg lopen. We zijn een groep van negen man. We hebben daarom 3 auto´s gehuurd bij G en G (goed en goedkoop). Binnen een week mankeerde er aan alle auto´s al wat. Twee auto´s deden het helemaal niet meer en bij de andere auto kon de deur van de bestuurderskant niet meer open. Heb maar niet aan het bedrijf gevraagd waarom ze G en G heten!! Gelukkig is de service wel goed en alles is inmiddels weer gemaakt. Ben ook al naar Willemstad geweest. De mooie gekleurde huisjes gezien die je op al het reclamemateriaal van Curaçao ziet. De grote brug van Punda naar Otrabanda mis je natuurlijk ook niet. Elke dag komen er schepen vanuit Venezuela om in Willemstad op de markt te staan. Ik heb in Willemstad nog een paar Fila sandalen gekocht. Deze moesten inclusief ob (omzet belasting) NAF 75,00,- kosten. Hierbij moet u weten dat 1 Antilliaanse gulden ongeveer net zoveel waard is als onze oude gulden. Heb flink (met pien in `t lief) afgedongen. Ik bood NAF 60,00,- Dit vond zij te weinig en maakte er na overleg met de baas NAF 65,00,- van. Op een geven moment kon het ook nog voor NAF 63,00,- Ik hield mijn poot stijf en liep bijna de winkel uit totdat ze zei: `Voor deze ene keer mag je ze voor NAF 60,00,- hebben`. Heb ik toch mooi even geflikt!! Ik stop er voor nu even mee. Heb het enorm warm en wil daarom even afkoelen in het zwembad. Het is hier namelijk overdag zo´n 33 graden en ´s avonds zakt de temperatuur niet verder dan 26 graden. Afgelopen woensdag, 1 september was het hier de warmste dag van het jaar! Viel dus met m`n neus in de boter. De maanden dat ik hier verblijf zijn ook in het algemeen de warmste maanden omdat dit de tijd van de orkanen is. De wind verdwijnt hier dan voor een groot gedeelte op het eiland.

Bij jullie ook zulk mooi weer???? HAHAHAHAHAHAHA!!!

Tot een volgende keer,
Groeten Peter van Kooten