De Dialoogtafel van 8 september in het kort

De Dialoogtafel inzake de aardbevingsproblematiek is 8 september weer bijeengekomen. Hieronder vindt u een verkort verslag van deze vergadering.
Piet-Jan Schalk

De Tafel nam op 8 september afscheid van NAM-directeur Bart van de Leemput. Hij heeft een nieuwe functie bij Shell en wordt opgevolgd door Gerald Schotman, die ook namens de NAM aanschuift bij de Dialoogtafel.
Veiligheid
De Veiligheidsregio Groningen gaf een toelichting op de manier waarop hulpdiensten als politie en brandweer zijn voorbereid op aardbevingen. Er zijn oefeningen geweest en er ligt een zogeheten Incidentbestrijdingsplan waarin staat omschreven hoe de hulpdiensten en andere betrokken partijen handelen bij aardbevingen. Ook loopt een proef met een aardbevingsmonitor, zodat de Veiligheidsregio meteen op de hoogte is als de aarde in Groningen beeft. Net als de Dialoogtafel gaat de Veiligheidsregio binnenkort op dorpenronde. Zij geeft dan onder meer informatie over hoe je als bewoner moet handelen bij een eventuele ernstige aardbeving.
Gaswinning
Het ministerie van Economische Zaken heeft 500 zienswijzen op het gaswinningsbesluit 2014-2016 ontvangen. Die worden allemaal beantwoord. Het definitieve besluit van minister Kamp wordt eind september verwacht. In 2016 moet de NAM een nieuw winningsplan indienen. De minister baseert zijn besluit over dat nieuwe plan onder meer op de uitkomst van onderzoeken die nu al lopen en waarvan de resultaten ook met de Tafel worden gedeeld, zodat de Tafelleden hun visie kunnen geven op de gaswinning in Groningen.
Uitvoeringsorganisatie
De NAM is op dit moment bezig met de selectieprocedure van de partij die de uitvoeringsorganisatie gaat vormen. Afgesproken is dat de voorwaarden en inbreng van de Tafel worden meegenomen in de gesprekken met de drie partijen die nog in beeld zijn. In oktober wordt de definitieve keuze door de NAM bekend gemaakt.
Waardevermeerdering
Er moet een tijdelijke regeling komen voor het verbeteren van huizen met energiebesparende maatregelen. In de vergadering ontstond discussie over de exacte doelgroep die gebruik kan maken van de regeling, over combinaties met andere subsidievormen en de mogelijkheden om mensen te adviseren over geschikte duurzame maatregelen voor hun huis. Het streven is om deze maand een voorstel voor de tijdelijke regeling klaar te hebben, waar alle deelnemers aan Tafel ‘ja’ op hebben gezegd. De tijdelijke regeling gaat gelden totdat een definitieve regeling voor waardeverhoging is vastgesteld.
Woningmarkt
De Commissie Bijzondere Situaties heeft een brief gestuurd waarin zij schrijft dat zij te maken heeft ‘met een groot aantal situaties dat een relatie heeft met de stagnerende woningmarkt’. De commissie vraagt zich af of het mogelijk is om via de Dialoogtafel maatregelen in het leven te roepen die de woningmarkt positief beïnvloeden. De voorzitters van de Tafel gaan in gesprek met de commissie over de relatie tussen de problemen op de woningmarkt en de taken van de commissie. Daarbij gaat de Tafel er vanuit dat de insteek een eventuele verruiming van de instrumenten van de commissie is. De meeste deelnemers voelen niet voor een algemene opkoopregeling, omdat daarmee de beeldvorming van het gebied niet wordt gediend.
Uit de stutten
De NAM heeft een korte notitie aangeleverd over de complexe schadegevallen. De Tafel vindt dat de afhandeling van die gevallen te lang duurt. De deelnemers hebben kennis genomen van de NAM-rapportage en vinden dat met de nieuwe uitvoeringsorganisatie duidelijke afspraken moeten worden gemaakt over de aanpak van complexe situaties.
Versterken van gebouwen
Naar aanleiding van de publiciteit over het aardbevingsbestendig maken van gebouwen in Noordoost Groningen, vraagt de Tafel de NAM duidelijkheid te scheppen over het programma voor preventief versterken. Bewoners moeten inzicht kunnen krijgen in wat er met hun huis staat te gebeuren. Er moet antwoord komen op vragen

Dorpsagenda