DINDUA, Door Inspanning Nuttig, Door Uitspanning Aangenaam


Of is meer van toepassing; Dindua, Door Interne Na-ijver, Dramatische Uittocht Aanstaande.
Deze week verscheen er op deze site een verklaring van een aantal leden van Dindua, waarin zij aangaven hun lidmaatschap te hebben opgezegd. Oorzaak is de verhuizing van Dindua van Spijk naar Farmsum.
Elim, de plek waar wekelijks wordt gerepeteerd, was één avond niet beschikbaar. Reden genoeg voor het bestuur om de mondharmonicavereniging te verhuizen naar Farmsum.
Dindua is bepaald geen jongelingenvereniging. De leden zijn gelouterd door het leven. Om nu besluiten te nemen zonder acht te slaan op de historische band tussen Spijk en Dindua, lijkt mij ondoordacht.

Enige jaren geleden had ik een interview met de voorzitter. De grootste bedreiging voor Dindua was volgens hem dat Dindua niet in staat was nieuwe leden te werven. Naar het zich nu laat aanzien is de grootste bedreiging voor Dindua het bestuur zelf.
Dindua is in 1951 opgericht als Spijkster vereniging. Verschillende besturen hebben leiding gegeven aan de club. Zij hebben leiding gegeven aan de vereniging uitgaande van de verankering van Dindua in de Spijkster samenleving. In het licht hiervan is het de vraag of het bestuur anno 2014 wel de competentie heeft om Dindua los te weken van Spijk. Met andere woorden; in het historisch perspectief van de vereniging, heeft m.i. het bestuur hierover geen zeggenschap.
Spijk kent meerdere locaties die geschikt zijn als oefenruimte. Te denken valt aan Steunstee of de zaal van Café ’t Carillon.
Dindua is een prachtig cultureel erfstuk van Spijk waarmee beslist niet aan de haal gegaan mag worden.
Hierbij roep ik iedereen dan ook op in actie te komen om Dindua voor Spijk te behouden. Hier ligt een rol voor Dorpsbelangen, de gebiedsregiseur en mogelijk het gemeentebestuur.

9 gedachten over “DINDUA, Door Inspanning Nuttig, Door Uitspanning Aangenaam

  • 7 september 2014 om 10:44
    Permalink

    Schande, en verdrietig,dat Dindua naar het buurland Farmsen moet om zo in den vreemde verder te moeten!
    Wij willen graag zien dat deze geweldige vereniging blijft waar zij thuis horen!

    Ook de Spijkster muziekkamer wil de plek zijn waar gerepeteert kan worden.

    Wij voelen ons daardoor weer rijk in het tot stand houden van dat belangrijke stuk cultuur goed!

    Met warme groet!

    Lisa van Muilekom Spijkstermuziekkamer.

  • 7 september 2014 om 11:55
    Permalink

    Het is inderdaad jammer dat DINDUA uit Spijk is verdwenen.Daarom zijn wij als spijkster leden er mee gestopt,ik wil tegen over mijn dorpsgenoten laten zien dat wij voor Spijk gaan.Het bestuur denkt er anders over,op 1 bestuurs lid na ,die van veel dingen niks afwist,Verder ga ik er niet te veel op in,Hoop dt ze hun ogen open krijgen daar.

  • 7 september 2014 om 14:14
    Permalink

    Het valt niet als vermeende rechten een keer niet kunnen worden gehonoreerd.
    Boos worden en weglopen lijkt me een uiting van korte lontjes. Ik kan me voorstellen dat er door een aantal mensen teleurgesteld wordt gereageerd op het niet beschikbaar zijn de oefenruimte. Dat mag, maar bestuurders horen daar dan boven te staan en de eenheid te bewaken. Kortom, besturen is samenbinden. De eigen wijsheid mag soms weleens een toontje lager blazen. ☺

    • 7 september 2014 om 17:56
      Permalink

      De meeste mensen weten niet wat er allemaal heeft gespeeld dus een kort lontje heeft er niks mee te maken.Deze reactie vind ik niet terecht.

      • 8 september 2014 om 17:16
        Permalink

        Mijn reactie was op het artikel van Piet Jan. Hij schrijft daarin: Elim, de plek waar wekelijks wordt gerepeteerd, was één avond niet beschikbaar. Reden genoeg voor het bestuur om de mondharmonicavereniging te verhuizen naar Farmsum.
        Ik begrijp uit uw reactie dat er veel meer heeft gespeeld. Wellicht zijn dat allemaal zulke belangrijke zaken dat het bestuur terecht heeft besloten om uit te wijken naar Farmsum en daar een nieuwe toekomst op te bouwen. In dat geval is mijn opmerking over korte lontjes niet juist en daarvoor excuus. In Farmsum wonen 2x zoveel mensen. Wellicht kunnen daar ook meer loten worden verkocht dan in Spijk. Succes met jullie nieuwe locatie en de afzet van de loten in Farmsum.

  • 7 september 2014 om 18:28
    Permalink

    Als oud lid draag ik DINDUA een warm hart toe en verwacht ik gewoon dat ze terugkomen naar Spijk! of verwachten ze nu ook nog dat alle donateurs naar Farmsum komen? Opzeggen dan maar die hap. Dindua is 1 met Spijk!!!

  • 8 september 2014 om 15:50
    Permalink

    Dindua een culturele vereniging uit Spijk, met zoveel aanhang en donateurs uit Spijk e/o, mag nooit onttrokken worden uit het verenigingsleven van Spijk.
    Ondanks dat er veel actieve leden buiten Spijk lid zijn en met veel plezier hun hobby uitoefenen, behoort een bestuur na te denken over de diep gewortelde culturele verbinding met het dorp Spijk.
    Bestuur kom terug op uw beslissing en luister naar de menig van velen anders zullen vele donateurs bedanken.

    • 8 september 2014 om 17:44
      Permalink

      Dat Dindua een Spijkster vereniging is, staat buiten kijf. Dat gegeven is in de discussie zeker meegenomen in het besluit om te verhuizen. De grootste reden om dit toch te doen is het feit dat het merendeel van de leden het wel prettig vonden om de repetitieruimte wat dichter bij huis te hebben. Je moet weten dat de gemiddelde leeftijd van de leden zo rond de 70 jaar is. Jonge mensen krijg je er niet meer bij, daar is de muziek die wij ten gehore brengen te oubollig voor. En al helemaal geen mensen uit Spijk is in de loop der jaren wel duidelijk geworden.

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda