Herinneringen aan Spijk

Mijn grootouders en vader zijn in Spijk geboren en getogen. Zij woonden in het eerste huis van het zgn. Rood Dörpke, dat zijn de 5 identieke huisjes aan de parallelweg van de Lage Trijnweg. De jongste zus van mijn vader leeft nog en is eergisteren 90 jaar geworden. Ze woont in Dirksland en ze is een creatieve vrouw. Zij heeft o.a.een Gronings gedicht geschreven over Spijk, schilderijtjes gemaakt van onder meer haar geboortehuis en Spijk. Er is ook een foto bij van haarzelf. Veel oude Spijksters zullen zich mijn tante en mijn grootouders nog herinneren, vermoed ik. Mijn opa zat o.a. jarenlang als wethouder in de gemeenteraad van de voormalige gemeente Bierum.

Gedicht
’t Hoge noorden

Doar guns ient hoge noorden,
Bin’n lucht’n toch hal aans.
Veul hoger en veul mooie’r
veul blauwer ook van glaans

De min’sn, ze bin’n ook anders,
Veul voalgzoamer en trouw.
Ze bin’n daor ain mit ’t landschap
dat land van gries en grauw

en donk’re grieze wolken
dei stoem’n over ’t laand
eem’n loater din schient zun weer
achter wolk’n mit gold’n raand

’n weggetje laangs ’t kor’n,
’n hek op t’ínn vaan daam,
Dat war’n dei mooie plekjes
Woar’k toch zo geern kwaam.

Ik heb doar speult ien dreuge sloot
en’k zat op disselboom.
En op ’n waorme zummerdag
Speulde ik ien toen onder appelboom.

Dat dörpke ien’t hoge noord’n
Dat schoel ligt achter diek,
Dat is veur mie net ’n paradies.
Ain pronkjuwaal geliek.

Doar bin’k ja gebor’n,
Doar het mien waigje stoan
’t is dat ik daorom oak zo geern,
Nog ’n keer daor hinn mag goan.

Gain hekje mit ’n appelboom
Is daor meer te zein
Ans’k doar dín ‘n keer t’rugkom
Vuil ik mie zo allain

Din dink ik bie mie zulv’n
’t is allemoal veurbie.
Allein dei mooie herinnering
Dei laift nog staark bie mie

Geschreven door:
Trijntje Maria Stuive-Kreeft.
Geboren 12-februari 1929
In Spijk, dochter van wijlen Hendrikus Stuive
en wijlen Hendriktje Stuive Uilhoorn.
Woonachtig destijds
Lage Trijnweg 24 in Spijk

Henny Koop-Stuive