Verslag Dorpentafel Noord

Verslag Dorpentafel Noord
Datum : 11-02-2016
Waar : De Bongerd, Losdorp
Aanwezig :

  • Dorpsbelangen Losdorp: Samme Zijlstra en Jan Velthuis
  • Dorpsbelangen Godlinze: Hans Brian en Harold Olinga
  • Dorpsbelangen De Drie Maren: Klaas Richters
  • Dorpsbelangen Krewerd: Willy Huisken en Kornelia Haverland
  • Dorpsbelangen Spijk: Henk Stinissen en Koert Flikkema
  • Gemeente Delfzijl: Hans Folkers en Edwin Broekman

1. Opening / welkom
Edwin Broekman opent en heet iedereen van harte welkom. DB Bierum is verhinderd, momenteel heel druk met planvorming Dorpshuis en andere activiteiten. Klaas meldt dat Peter Hoogeveen is verhinderd i.v.m. een belangrijk overleg in Holwierde over het behoud van de basisschool.

2. Aanleiding/doel van dorpentafel Noord
Aanleiding voor deze Dorpentafel is een behoefte vanuit de gebiedsregisseur om regelmatig met de gezamenlijke dorpsvertegenwoordigingen in gesprek te gaan, waarbij alle deelnemers agendapunten kunnen voordragen. De komende periode komt veel op de dorpen af, bijvoorbeeld het aardbevingsdossier (NCG), de verschillende leefbaarheidsprogramma’s die vanuit de NCG en de gemeente tot uitvoering komen, de herindeling, etc. In elk geval gaan in Spijk (als kerndorp) en Holwierde (pilot in 1e fase NCG/Bouwkundig Versterken) de komende tijd veel gebeuren. Met al die ontwikkelingen in het achterhoofd lijkt het goed dat gemeente en de dorpen elkaar met een zekere regelmaat in gezamenlijk spreken en onderling ervaringen uitwisselen over leefbaarheidsaspecten in de dorpen. Ook hoopt Edwin met de dorpentafel de onderlinge samenwerking te versterken.

3. Uitwisselen 1e ervaringen van en met dorpen/gebiedsregie
Edwin en Hans vertellen dat ze positief terugkijken op de eerste periode sinds de start vanaf april/mei 2015. Edwin geeft aan dat hij de afgelopen periode ongeveer 80% van zijn tijd heeft geïnvesteerd in de dorpen en 20% in Delfzijl-Noord. Het ging daarbij vooral om netwerken en relaties opbouwen, vergroten van de zichtbaarheid en betrokkenheid, kortom een fundament leggen voor een goede samenwerking. Die investering vond hij nodig, ook op basis van de signalen uit de dorpen. De komende periode zal de investering in stad en dorpen wat meer in evenwicht moeten komen. Verder signaleert Edwin dat er veel leefbaarheidsprojecten op de bewoners afkomen, die je op zich positief kunt ervaren, maar zijn gevoel is wel dat het allemaal heel erg top-down is. De projecten zouden veel meer moeten aansluiten op wat van onderop komt. Dorpen en wijken bepalen wat zij belangrijk vinden en de leefbaarheidsprojecten zouden daar op aan moeten sluiten en niet andersom. Hoe je een proces op gang brengt dat veel meer van onderop komt is voor hem nog wel een zoektocht. Vanuit de aanwezige dorpsvertegenwoordigers wordt opgemerkt dat de zichtbaarheid en betrokkenheid vanuit gebiedsregie beter is geworden. Ook wordt er sneller gereageerd op vragen vanuit het dorp. Dit wordt gewaardeerd.
Een wens die wordt uitgesproken is om tijdiger en vaker gemeentelijke informatie naar de dorpsvertegenwoordigingen te sturen. Als voorbeeld wordt genoemd het raadsbesluit over “leesvoorzieningen” waarin staat dat de bibliotheekfunctie in de toekomst ‘verhuisd’ naar de nieuwe kindvoorziening in Spijk. Afgesproken wordt dat er voor alle betrokkenen een haal- en brengplicht is als het gaat om het krijgen van gemeentelijke informatie. Een van de dorpen heeft daar zelf in actie genomen door zich te ‘abonneren’ op de raadsstukken. De link naar de raadsstukken kan ook op de website van de dorpsvertegenwoordigingen worden geplaatst zodat elke bezoeker van de site zelf naar de raadsstukken kan. De link naar de raadsstukken van de gemeente is http://delfzijl.raadsinformatie.nl/.
Edwin geeft aan dat hij in het verleden vanuit bewoners de opmerking heeft gekregen teveel emails te sturen, daarom stelt hij zich tot dusverre terughoudender op. Wel zal hij de komende periode actiever volgen welke informatie relevant of belangrijk kan zijn voor de dorpen en dat melden. Losdorp meldt dat zij onlangs het initiatief hebben genomen om een brief met voorbeeldconvenant naar de gemeente te sturen waarin de gemeente wordt verzocht om dorpshuizen volledig te compenseren voor de OZB. Een aantal dorpen heeft de brief mee-ondertekent.

4. Peilen behoefte en inventariseren agendapunten voor Dorpentafel
De deelnemers aan de Dorpentafel geven aan dat het prima is regelmatig bij elkaar te komen. De suggestie is 2 keer per jaar of op basis van actualiteit of wanneer het nodig wordt geacht (bijvoorbeeld vanuit de gebiedsregisseur). Agendapunten kunnen door iedereen worden aangedragen.

5. Lenteschouwen/dorpsschouwen
Het tandem (Hans en Edwin) geven aan dat er een planning is rondgestuurd voor de lenteschouwen met het verzoek of de voorgestelde data akkoord zijn. Krewerd is per abuis niet in de planning opgenomen en wordt alsnog ingepland. Holwierde doet het verzoek de lenteschouw te verplaatsen naar een latere datum. Het tandem geeft aan dat de gemeente weer structuur en regelmaat in de schouwen wil brengen waarbij het accent zwaarder komt te liggen op afhandeling van actiepunten en een tijdige en goede verslaglegging. De gemeentelijke verantwoordelijkheid voor de schouwen ligt nu bij de gebiedsregisseur. Hij ziet er op toe dat actiepunten worden opgevolgd. De bedoeling van de ‘nieuwe’ schouwen is dat zaken die voor het meldpunt zijn, niet in de schouw worden geagendeerd. Het gaat dan om zaken als de losliggende stoeptegel, overhangend groen, kapotte lichtmast e.d. In de schouw kan het dan meer gaan om de meer algemene leefbaarheid van het dorp. Verder is het de bedoeling dat het aanspreekpunt vanuit een dorp en het tandem 2 weken voor de schouw bij elkaar komen om de ingediende punten te inventariseren en te beoordelen welke professionals nodig zijn of verantwoordelijk zijn voor een punt. Ook zullen er dan plattegronden worden achtergelaten van het dorp waar de punten op gemarkeerd kunnen worden. Verder kan in het vooroverleg nagedacht worden over een logische looproute en welke punten op locatie worden bekeken. Het voornemen is om jaarlijks een lente- en herfstschouw te organiseren, afhankelijk van de behoefte uit het dorp. De lenteschouwen zijn zoveel mogelijk in de vroege avonduren om daarmee zoveel mogelijk bewoners de kans te geven mee te lopen met de schouw. In het ideaalplaatje van het tandem neemt elk dorp de organisatie van de schouw helemaal zelf voor hun rekening, waarbij het tandem of andere professionals worden gevraagd mee te werken. Edwin verwijst naar goede ervaringen van schouwen waarbij de dorpen zelf de verantwoordelijkheid pakken voor het organiseren van de schouwen (o.a. Winschoten). Van belang is dat de gebiedsregisseur verantwoordelijk blijft voor de afhandeling van acties of afspraken.

6. Mededelingen
Regulier bestuurlijk overleg
De dorpenwethouders IJzebrand Rijzebol en Jan Menninga willen ook graag het ‘bestuurlijk’ overleg met elk dorp weer op gang brengen. De wens is 2 keer per jaar aan te haken op een regulier overleg van elke dorpsvertegenwoordiging. De wethouders kunnen het overleg benutten om relevante informatie te verstrekken of de dorpen dragen zelf agendapunten voor die zij willen bespreken met de contactwethouders. Edwin zal elk dorp benaderen met de vraag of er behoefte is aan een bestuurlijk overleg en op welke DB-vergadering de contactwethouders welkom zijn.
Collegebezoek per dorp
Ook het voltallige college wil weer ritme en regelmaat krijgen in het jaarlijkse collegebezoek. Hoewel de werkwijze van de collegebezoeken vorig jaar anders is ingericht (dorpen zijn nu de gastheer, organisator en bepaler van de agenda), spelen er nu ook ontwikkelingen (o.a. bouwkundig versterken/aardbevingsdossier) die het nodig kunnen maken dat het college ook zelf graag zaken agendeert en uitwisselt met het dorp.
NCG informatie-avond Kansrijk Groningen
De NCG gaat per aardbevingsgemeente een bijeenkomst organiseren over alle leefbaarheidsprogramma’s. Voor Delfzijl is de planning 29 maart (dit is 15 maart geworden)
Herijking dorpsbudgetten
Het team Gebiedsregie heeft in eigen gelederen gesproken over het herijken van de dorpsbudgetten. Daarbij gaat het ondermeer om het versimpelen van de financiële verantwoording voor de penningmeester, beheerders van de dorpsbudgetten en de aanvragers. Ook om met elkaar van gedachten te wisselen over hoe je met het dorpsbudget nog meer aanvragers kunt bereiken en het budget kunt gebruiken als middel om meer betrokkenheid/reuring in het dorp te krijgen. Edwin denkt daarbij aan de werkwijze die in Holwierde wordt gehanteerd. Er wordt afgesproken dat het team Gebiedsregie de penningmeesters/beheerders dorpsbudgetten uitnodigt voor een overleg om hier op door te praten.
Onderhoud (spijk relevante) wegen 2016
Vierhuizerweg & Spijksterweg

 

Edwin Broekman / Hans Folkers

Dorpsagenda