nieuwe gebiedsregiseur stelt zich voor

Beste Spieksters,

Mijn naam is Edwin Broekman, 50 jaar, en jullie nieuwe gebiedsregisseur.
Ik ben getrouwd met Brenda, ik heb 2 dochters van 20 en 18, Jorinde en Simone. Vanaf de zomer studeren beide dochters in Groningen en ben ik straks veel dichter bij hen in de buurt dan vanuit mijn woonplaats Zwolle. In het najaar hopen we ons 25-jarig huwelijksfeest te vieren. In april ben ik 50 geworden.

De afgelopen tijd heb ik Delfzjil al verkend, dat kan ik nu verder gaan doen binnen mijn werkgebied rayon Noord. Dan gaat het om Delfzijl Noord en de Noordelijke dorpen, alles boven de spoorlijn dus..

Drijfveren
Mijn drijfveren om in Delfzijl te gaan werken zijn de volgende. Ik vind dat je in je leven vooral de dingen moet doen die je leuk vindt en waar je goed in bent. Verder gaat mijn voorkeur heel sterk uit naar werk waarin je voor mensen het echte verschil kunt maken. Als gebiedsregisseur kun je dat verschil voor mensen maken, vooral op het punt van de leefbaarheid en de samenwerking. Vanuit een dienstbare en flexibele houding: ruimte en vertrouwen geven, nabijheid, loslaten waar het kan en ondersteunen waar het moet. Betrokkenheid laten zien en zichtbaar zijn.

Waarom heb ik gekozen voor Delfzijl?
Delfzijl is voor mij een plek waar iets te halen valt, naast het brengen van mijn ruime ervaring. Met “halen” bedoel ik “leren”. Delfzijl staat voor hele lastige opgaves. Opgaves die de gemeente onmogelijk in zijn eentje kan oplossen. Het gaat dan vooral om de krimp, de vergrijzing en de aardbevingsproblematiek en wat dat betekent voor mensen die hier wonen. Hoe houd je met elkaar leefbaar. Daar heeft een gemeente haar inwoners keihard bij nodig. Hoe pakken jullie je eigen rol en wat doen jullie zelf om het eigen dorp aantrekkelijk te houden en hoe maak je dat als gemeente of gebiedsregisseur mogelijk. Ook denk ik dat gebiedsregie in Delfzijl nog niet staat waar het zou moeten staan. Het is nog lang niet af, er is nog veel te winnen. Ook daar werk ik graag aan.
Anderhalf jaar terug was ik al eens in Delfzijl. Enerzijds om een gebied te bezoeken waar sprake is van krimp, anderzijds omdat Delfzijl twee burgemeesters heeft gekend die ik van dichtbij heb meegemaakt. Dan trekt zo’n gemeente je belangstelling. Verder heb ik met een oude compagnon in 2009 een opdracht uitgevoerd in Winschoten. De wieg van die compagnon heeft in Winschoten gestaan en hij heeft me besmet met Groningenvirus. Heel toevallig wordt zijn broer nu waarnemend burgemeester in Delfzijl.
Ik vind het geweldig dat in Delfzijl zowel de wijken als de dorpen onder je werkgebied vallen. Dat is uniek in Nederland. In deze functie heb je een stadswijk of het buitengebied. Andere smaken zijn er niet in het land. Ook dat maakt het werken hier erg de moeite waard.

Waarom gebiedsregisseur?
Het werk als gebiedsregisseur is voor mij niet nieuw. In Deventer ben ik 10 jaar wijkmanager geweest, een functie die goed vergelijkbaar is met gebiedsregisseur. Ik heb dat gedaan in heel verschillende buurten. Daarbij heb ik samengewerkt met vele honderden betrokken bewoners. De afgelopen 6 jaar ben ik als zelfstandige verder gegaan met bewonersparticipatie en leefbaarheid. Van grote stad tot platteland. Voor gemeentes, corporaties, welzijnsinstellingen en bewonersorganisaties. Leuke voorbeelden zijn de dorpsvisies in de gemeente Olst-Wijhe, een plattelandsgemeente tussen Deventer en Zwolle. In twee kernen heb ik het proces begeleidt waarbij bewoners en ondernemers van onderop ideeën konden indienen voor een leefbaar dorp.
De afgelopen tijd betrapte ik mij op het gevoel dat ik het werk van gebiedsregisseur ging missen. Het was een jas die me heel lekker zat. Wetende dat het werk zeker niet altijd leuk is en ook ronduit vervelend kan zijn. Die dynamiek maakt het zo aantrekkelijk, het is de leukste hondenbaan die er is.
Ook vond ik het jammer dat ik de laatste jaren nooit kon oogsten. Als zelfstandige zit je overal net niet lang genoeg om wat je zaait ook te zien opkomen. Ik wil mij graag weer langer verbinden. In dit werk is het heel belangrijk dat je goede relaties en vertrouwen opbouwt Je hebt te maken met bewoners die zich met hart en ziel inzetten voor hun buurt of dorp, die zich daarin erkend en gewaardeerd voelen door een lokale overheid. Vanuit je rol als gebiedsregisseur kun je voor die mensen het aanspreekpunt zijn, het oliemannetje, die erkenning en waardering ook laten zien, vanuit wederzijds vertrouwen en investeren in elkaar. In het samenspel tussen overheid en bewoners heb ik vaak gezien dat bewoners de constante factor vormen en professionals komen en gaan. Dat is jammer. Laten wij wat dat betreft een langdurige samenwerking aangaan.

Dorpsagenda