Sancties


Toen de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië en Noorwegen sancties aan Rusland oplegden als reactie op het neerhalen van het Maleisische verkeersvliegtuig, de steun aan de separatisten in de Oekraïne en Poetin’s expansiedrift, reageerde Rusland daar schouderophalend op. De opgelegde sancties zouden Rusland niet deren. De krachtige Russische economie zou die paar sancties van het vijandige Westen makkelijk opvangen. Natuurlijk is dat grootspraak, want onze sancties treffen de Russische economie keihard.

Gisteren maakte Vladimir Poetin de tegenmaatregelen bekend; een totaal importverbod voor vrijwel alle landbouwproducten. Dat is voor ons dorp en heel Groningen, de landbouwprovincie van ons land, vast even schrikken.
De Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (L.T.O.) wist niet hoe snel ze via alle media alarm moest slaan. “Er zullen landbouwbedrijven failliet gaan, de overheid moet bijspringen, de prijzen in Nederland zullen instorten en nog meer rampspoed”, kakelde de belangenvereniging van boeren en tuinders.
Ze hebben bij deze club kennelijk niet in de gaten dat de Russische ambassade in Den Haag de media op de voet volgt. Waarschijnlijk heeft de ambassade op grond van het gekrakeel van L.T.O. Nederland, al aan het Kremlin gerapporteerd dat de importbeperkingen uiterst effectief zijn. Mogelijk een stimulans voor Poetin om de economische duimschroeven nog verder aan te draaien.
Nederland is lid van de Europese Unie, het machtigste economische blok in de wereld. Ik ben ervan overtuigd, dat de lasten van de boycot evenredig zullen worden verdeeld en dat de landbouwsector mag rekenen op een eerlijke compensatie.
Wanneer Rusland het energiewapen gaat gebruiken, mag van mij de gaskraan in Groningen helemaal open en neem ik de negatieve effecten (aardbevingen) wel voor lief.
Zelf eet ik vanavond overigens verse tomatensoep en gevulde paprika, misschien moet u dat ook doen.

Een gedachte over “Sancties

  • 8 augustus 2014 om 21:07
    Permalink

    ik denk dat heer putain (mooi op zijn frans uitspreken) zich wel eens lelijk in zijn eigen voet aan het schieten is. de schappen in de supermarkten in moskou zijn namelijk al leeg en iedereen is daar aan het hamsteren geslagen. ik werk niet in de branche maar begreep dat een significant deel van dit soort goederen wordt geïmporteerd in Rusland.

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda