Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen. Het standpunt van voorzitter Lolke Wegenaar

Voorzitter Lolke Wegenaar van de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen, stuurde ons gisteren een pamflet, waarin hij onomwonden zijn mening uit. De integrale tekst leest u hieronder.

KLAGEN OF AANKLAGEN?

Regionale politici kennen hun belangrijkste taak: geld halen uit Den Haag. Het is hun verdienmodel. Kernbegrippen in het rapport Meijer zijn veiligheid, vertrouwen en perspectief in het risicogebied. Hier is Haags geld voor nodig. Geen van de noordelijke politici brandt zijn vingers aan het belangrijkste thema, om niet de kip met de gouden eieren te slachten; de eis om de gaskraan eerst deels dicht te draaien om deze op termijn helemaal dicht te draaien, zoals wordt geadviseerd door het Staatstoezicht op de mijnen. De hand aan de gaskraan is de enige juiste maatregel om rampspoed af te wenden en de burgers op termijn weer te laten genieten van rust, ruimte en veiligheid in de Ommelanden. Zelfs de Groninger Bodembeweging stelt een afsluiting niet als harde eis.
Of willen wij geloven in het aardbevingsbestendig maken van 60.000 huizen, boerderijen, kerken en scholen met behoud van ons erfgoed? Deze onmogelijke suggestie van de NAM wordt voorgesteld omdat er nog voor 150 miljard euro in “Slochteren” is op te pompen. Aangezien het Rijk 90% zelf van de opbrengst krijgt, is een besluit tot het afsluiten van de kraan bijzonder pijnlijk voor de minister: de huidige opbrengst is bijna 4% van de Rijksinkomsten, terwijl we een tekort hebben van ruim 3%. In perspectief: tot op heden heeft het Rijk 160 miljoen euro aan schade uitgekeerd als compensatie voor bodemdaling en aardbevingen. Dit staat gelijk aan zes of zeven dagen opbrengsten uit gaswinning in 2013.

De aardbevingsschade in Noordoost Groningen is politieke koehandel geworden. De belangrijkste spelers zijn Kamp, Van den Berg en Meijer en nu wil ook SER Noord Nederland een duit uit het zakje halen. De SER wil graag boter bij de vis: maak gelijk het hele bedrag van een miljard in één keer over. SER Noord weet wel raad met dit potje voor plannen die niet alleen goed zijn voor het aardbevingsgebied, nee goed voor heel Noord Nederland. In SER Noord zitten ook meelevende Drenten en Friezen. Zo zit de SER al met drie vingers in de pot met geld om dit te gaan besteden aan leuke dingen voor de mensen. In die zin is het wel begrijpelijk, dat minister Kamp nog niet erg toeschietelijk is. Hij kent de noordelijke bedelmonniken nog van de Commissie Langman. De compensatie voor het afzeggen van de Zuiderzeelijn en het Waddenfonds.
Natuurlijk is het de taak van de Gedeputeerde Staten, om met steun van de Commissie Meijer, een noodkreet over te brengen naar Den Haag met betrekking tot herstel van veiligheid en perspectief.In het rijtje van veiligheid, vertrouwen en perspectief is Wallage, de stadse oud- burgemeester, aangezocht om het vertrouwen te herstellen. Regionale psychotherapie en ronde tafelgesprekken zijn wanstaltig. Herstel van vertrouwen van burgers in de politiek, verdien je met daadkrachtige besluiten, niet met gesprekken. Daadkracht in de vorm van schadecompensatie, vooral voor de huiseigenaren die te kampen hebben met hypotheekstress en in angst en beven vastzitten in een huis, dat nagenoeg onverkoopbaar is. Voordat er vertrouwen komt in de politiek, moet de politiek vertrouwen wekken bij de Ommelanders en bij de eigenaren van onroerend goed, met schadecompensatie.

In 2013 is de waarde van het gastransport voor export en nationaal gebruik opgevoerd tot meer dan een miljard euro per maand. Dit is het dubbel van de hoeveelheid die werd aanbevolen door het Staatstoezicht op de mijnen en dan kun je veilig stellen dat toekomstige schade willens en wetens werd aangericht. Het extra gas wordt weggesluisd ter reductie van het staatstekort met als opgave van reden dat het een strenge winter is geweest. Was er dan geen gas te koop in Noorwegen en Rusland om bij te mengen?

Kamp is als een dominee die regelmatig op ziekenbezoek komt en spreekt over geloof, hoop en liefde om vervolgens als koopman de gaskraan verder te openen zodat de bodem ook in de toekomst de Ommelanden laat beven. Gas is goed voor de export voor BV Nederland en de staatskas. De opbrengst besteden we aan plannen voor zorg, onderwijs, de armen en veiligheid en voorkomt dat Olli Rehn in Brussel, Nederland terecht belachelijk zou maken met een Zuid Europees staatstekort van 7%.

De Vaste EZ-Kamercommissie spaart kosten noch moeite om voor een werkbezoek op 27 januari naar het verre noorden te reizen, om te luisteren en te praten over de gewenste stand van de gaskraan. De meest beproefde methode om besluiten uit te stellen is het krachtig verordenen van vervolgonderzoek, het instellen van een extra commissie onder leiding van een politicus van naam en faam en sympathie te betuigen voor de betrokkenen. We zullen als bestuur proberen aanwezig te zijn.

In 1960 zijn politici begonnen met het verdelen van de gasopbrengsten zon der reservering of investeringsfonds. Niet alleen onder regering Den Uijl is alles uitgegeven: alle volgende kabinetten hebben hetzelfde gedaan. Het geld brandde in de zak. In vijftig jaar tijd is -gecorrigeerd voor inflatie- 500 miljard euro uit het Slochterenveld gewonnen en alles, alles is verjubeld aan leuke dingen voor de mensen. Er is immers altijd wel een belangengroep met een lege knip die zich “grote zorgen” maakt over misstanden in onze samenleving of ergens heel ver weg.

Tijdens een WOB-beroepprocedure, aangespannen door Stichtin WAG en De Haan Advocaten, in november, met als doel om dossiers in te kunnen zien van het Ministerie van Economische Zaken, bleek dat de NAM niets in het Waarborgfonds voor de Mijnbouw heeft gestort, terwijl de minister op basis van de Mijnbouwwet de bevoegdheid had en heeft om dit af te dwingen.

En maar zuinig kijken als de schadeclaim wordt gepresenteerd: Er zou niet aangetoond zijn, dat de waarde van onroerend goed in het risicogebied sterker is verminderd dan in andere gebieden. Deze herhaalde uitspraak leidde tot een breuk in het vertrouwen in de minister. In de gemeente Loppersum is de waarde per vierkante meter woonoppervlak in een jaar tijd gedaald met bijna 30% en de theoretische verkooptijd is opgelopen tot ruim vijftig maanden. Tijdens deze zitting bij EZ bleek vervolgens dat, er voorafgaand aan het verlenen van vergunningen voor gasboringen en gaswinning, door de NAM geen risico-inventarisatie heeft plaatsgevonden hoe hoog de potentiële schade aan de bezittingen van derden zou kunnen oplopen. Aan deze inventarisatie wordt nu wel gewerkt in Assen, want de ambtenaren van het ministerie vonden deze nalatigheid ook wel wat vreemd. Binnenkort moet een nieuwe vergunning worden verleend voor de resterende 150 miljard euro in het gasveld. Anders gezegd: Er moet een nieuwe infuus aangebracht worden voor een aanvullende finaciële transfusie voor de overheidsfinanciën.

Wij zullen als Stichting WAG er zorg voor gaan dragen, dat de deelnemers die getroffen zijn door waardedaling van hun belangrijkste bezit, schadeloos gesteld worden, zonder afhankelijk te zijn van politici die graag potjes verdelen.

Lolke Weegenaar
(voorzitter WAG)

2 gedachten over “Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen. Het standpunt van voorzitter Lolke Wegenaar

  • 13 februari 2014 om 20:21
    Permalink

    vraagje wordt het geen tijd om met alle nederlanders achter de groningers te gaan staan en ons te laten horen?
    ik ben niet zo een aktievoerder maar wil wel meehelpen dat voor elkaar te krijgen.
    groet liesbeth

  • 19 februari 2014 om 21:56
    Permalink

    Even een korte reactie op die zgn fijne stichting, men vergeet er bij te vermelden dat men een vette percentage als zgn bemiddeling wenst te ontvangen, zowel na schade afhandeling (die al niets kost!!) als na de prietpraat over bemiddeling voor vermeende waardevermindering en, zoals vanavond op tv, dat zielige gepraat over smartegeld, dikke nep!!
    De juristen van de NAM zijn ook al gedoken op de onfrisse praktijken van deze lieden, en dat doen ze niet zomaar.
    Dit hele gedoe van de Haan en zijn 90 advocaten is alleen maar opgezet om er aan te verdienen, en jan lul de burger krijgt van hun nada nop, niet intrappen dus.

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda