Nieuwe bedreigde diersoort in Spijk?

Een jaar na de verhuizing begon het weer te kriebelen. Er moesten maar weer kippen komen. Op Noord hadden we gedurende 20 jaar verschillende rassen om het huis lopen. Gewoon op het gras en s’avonds in het binnenhok met de deur open. Nooit last van ongedierte. Ja, af en toe een rat of een ekster die met een ei in de snavel wegvloog. Niet noemenswaardig.

Hier op Zuid is het anders gesteld. Het is het verhaal van deze zomer. Iedereen heeft wel iets gehoord of gezien. Zelf heb ik het voorrecht ook al gehad. Geluiden op het dak en even later een schimmig beest dat de Parklaan overstak en in de berm verdween. Eerst dacht ik aan een eekhoorn. Waarschijnlijk kwam dit door de staart, maar al snel zag ik in dat het hier om een marterachtige moest gaan.

De volgende dag praat je erover met de buren. Je komt er dan achter dat er meerdere exemplaren in de nacht soms rollebollend over straat gaan. Even verderop schijnt al zo’n beest binnen te zijn geweest en op meerdere adressen zijn kippen gekeeld.

Intussen had ik mijn hokje ook klaar. 4 Hennen meegenomen ( Op Noord had ik ook altijd een haan ) Ik dacht dat ik de boel aardig voor elkaar had, niet marterproof, maar zo’n vaart zou het wel niet lopen.  6 Weken hebben we mogen genieten van de gezellige geluiden die kippen maken. Nog geen ei natuurlijk, daar waren ze nog te jong voor.

Toen ik deze week mijn beestjes wilde voeren zag ik het al. De ren was bezaaid met veren. De hond stond me vragend aan te kijken. De twee kleinsten heb ik nooit weer gezien. De groteren lagen dood in het hok. Volgende week ga ik het binnenhok hermetisch afsluiten en doe ik de beesten s’nachts naar binnen. Want kippen blijf ik houden.

Wat we hier in Spijk met de marters moeten weet ik niet, je mag ze niets doen, maar ik heb het idee dat er behoorlijk wat rondstruinen in ons dorp. Ik heb nu een val staan, nog zonder succes tot nu toe.

Het kan toch niet zo zijn dat de kip een bedreigde diersoort gaat worden in Spijk

Een gedachte over “Nieuwe bedreigde diersoort in Spijk?

  • 4 augustus 2013 om 17:27
    Permalink

    Balen hoor, Harry!

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda