ACHT OP DE SCHAAL VAN RICHTER


Acht is het hoogste cijfer op de schaal van Richter. Het is een alles in de omgeving verwoestende aardbeving. Het is niet aannemelijk dat het hier zo ver zal komen.

Nee, ik geef de hoogste schaal van verwoesting voor de schokkende berichten van de afgelopen week. Een minister die aangeeft dat in het belang van de overheidsfinanciën, de gaswinning in dezelfde mate moet doorgaan. De directeur van de NAM, die zijn excuses maakt voor de wijze waarop de bevolking is misleid door zijn voorgangers. Met andere woorden; de NAM was allang op de hoogte van de gevaren van de aardgaswinning, maar hield dit onder de pet vanwege het vuige winstbejag. Voor de goede orde, Shell en Exxon Mobil zijn elk voor 50% eigenaar van de NAM. Ook de werkgeversvoorzitter verkondigde gisteren in de krant, dat de gaswinning ongestoord voortgezet moet worden. Hij vindt wel, dat de schade die daarbij aan gebouwen ontstaat, vergoed dient te worden. “Groningen zal en moet zijn leidende rol in de energiesector behouden”, is zijn argument.

Door de landelijke berichtgeving over de aardbevingen lijdt onze provincie zeer grote imagoschade. Directies van bedrijven zullen eerst wel goed nadenken of ze zich hier willen vestigen. De verwachting is dat de vraag naar woningen sterk zal dalen. Een verminderde vraag leidt onherroepelijk tot een sterke waardedaling van het onroerend goed. Nu zult u wellicht denken, “die Piet-Jan heeft zijn huis te koop staan, het is puur eigen belang”. Dat klopt, maar het is ook in het belang van iedereen die onroerend goed bezit.

Het is toch niet te veel gevraagd als naast de direct zichtbare schade, ook deze indirecte schade ruimhartig door de NAM wordt vergoed. Want als beide eerder genoemde oliemaatschappijen wel hun miljardenwinsten met het Groninger gas mogen maken, dan is het toch niet meer dan rechtvaardig, dat wij voor onze geleden en te lijden schade worden gecompenseerd.

Een gedachte over “ACHT OP DE SCHAAL VAN RICHTER

  • 9 februari 2013 om 18:50
    Permalink

    Wil men tegen dit kapitaal ingaan om hierdoor zijn of haar recht te halen, zal heel het Noorden schouder aan schouder naar Den Haag moeten gaan ook alles of niets daar ontzien. Dan pas kan er mogelijk iets veranderen . Anders blijft het bij beloftes en plijsters plakken.

    Ben Gloudemans

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda