CBS

Net als een aantal leden van het CBS die op eerste kerstdag, in alle vroegte kerstliederen spelen, deed een afvaardiging van het muziekkorps Juliana in Onderdendam dat ook. Ik meen al eens met u te hebben gedeeld, dat ik vaak meeging, als klein meisje, en dat het betoverend was, de stilte op straat, en de ingetogen kerstliederen die op de blaasinstrumenten werden gespeeld.

Vaderlief is als elfjarig jongetje met het muziekvirus besmet, en is tot de dag van vandaag niet te genezen. Mijn vader zijn korps werd, na te zijn verhuisd, de Bazuin uit Uithuizen, en sinds hij officieel tot de senioren in deze maatschappij is toegetreden, speelt hij in het seniorenorkest van Groningen. Na zijn eigen concerten te hebben meegemaakt, moest natuurlijk CBS ook worden bezocht, want de familie Dijkman en Hoexum hadden inmiddels kennis met elkaar gemaakt. Hans Dijkman en Anne Veldman hadden al eens een gastoptreden bij de Bazuin gedaan, en Doeke zat bij vaderlief op het seniorenorkest. Een groot voorbeeld was hij voor mijn vader. Een man die midden in het leven stond, veel over had voor de mensen om zich heen, zijn familie en natuurlijk deelden ze de liefde voor de muziek.                                                                             Aldus geschiedde het dat het kerstconcert van CBS zou worden bijgewoond door de familie Hoexum/Raangs.

De familie toog afgelopen zondagavond, natuurlijk zoals te doen gebruikelijk weer te laat, richting de kerk in Bierum. Na een rondrit door het pittoreske dorp, belandden we uiteindelijk in de juiste kerk. Niet te missen overigens, vanwege de lange sliert auto’s en de vuurkorven bij de entree. We kregen een welkomstdrankje, warme chocolademelk voor de enige Raangs in het gezelschap, en voor de Hoexums heerlijke kruidige glühwein.

De kerk zat stampvol. Tafeltjes waren zo geplaatst, dat je er omheen kon zitten. Geen stijve bedoening, gewoon gezellig bij elkaar zitten om te gaan genieten van de avond.
Boven op de galerij waren nog vier plaatsen, en even later begon het concert. De presentatie van de diverse stukken werd ook vertaald voor de bezoekers uit Wit Rusland, die hier een warme kerst gaan meemaken.

Het werd een avond om nooit te vergeten. Het hele korps kwam aan bod, slagwerk, blazers, leerlingen, iedereen kreeg een kans om te laten zien wat hij of zij kon. CBS staat bekend om de spetterende optredens, maar ook de kwaliteit was gewoon enorm goed! Bij “O holy night” het kippevel moment, omdat de leden als koor meezongen. De ooh’s en aah’s waren ook niet van de lucht, toen, bij “a christmas bolero”, na de demonstratie van het slagwerk, de muziek vanuit alle hoeken van de kerk naar binnen werd gebracht.

Het publiek, aangestoken door het enthousiasme van de muzikanten, klapte en deinde mee op de klanken van de arrangementen, met als top afsluiter “all I want for christmas is you” van Mariah Carey.

Vandaag is het daadwerkelijk kerst, en vieren we de geboorte van een klein kindje, die symbool staat voor het goede, de liefde, de hoop en het leven. Voor velen dagen van bezinning, plezier, maar ook verdriet. Verdriet om de mensen die er niet meer zijn, maar erbij hadden moeten zijn.

Ik wens u en de uwen al het goede, veel liefde, hoop en leven, en niet alleen tijdens deze dagen, maar ook op alle die nog volgen!

Een gedachte over “CBS

  • 26 december 2012 om 15:04
    Permalink

    Prachtig onder woorden gebracht Alida, bedankt.

Reacties zijn gesloten.

Dorpsagenda