Dauwtrappen met Jan Doevedans enorm succes

Dauwtrappen en dan gaat om 05:30 uur je wekker :-(. Buiten stroomt de regen over in de goot van de buren. Het belooft een geweldige start van deze bijzondere hemelvaartsdag te worden. Voor de eerste keer werd er vanuit Dorpsbelangen (op initiatief van Dirk Bos) in de Feestweek dauwtrappen georganiseerd. Om te beginnen was het een geweldige start van de week want er hadden zich zo’n 60 man opgegeven. Bij aankomst bie de ieskeet wist Dirk Bos te vertellen dat de radarbeelden er goed uitzagen. Er zat een gat in de bewolking en het zou de komende uren niet meer regenen. De paraplu kon wel aan de kant en de regenjas uit. Het tegendeel was waar maar dat kon de pret niet drukken. Iets na zessen kwam Jan Doevendans aan zodat we met zijn allen konden vertrekken (naar eigen zeggen was het te lekker onder de douche). Via het ‘bospad’ langs het huis van Bos ging het via de boerderij van Nico Wiertsema naar de plek waar een bootje ons over het maar bracht. Voordat je 60 man met zo’n bootje aan de overkant hebt ben je wel een paar minuten verder. Intussen vertelde Jan Doevendans prachtige verhalen over o.a. de vogels.

Na deze soms gevaarlijke overtochten ging het verder naar het Spijkster bos alwaar we het verschil konden aanschouwen tussen het bos wat eind vorig jaar was gelipt en een stuk bos waar nog helemaal niets aan was gedaan. De vogels waren druk aan het zingen deze ochtend. Van tjif tjaf tot winterkoning, ze waren er allemaal. Via de dobbe op het terrein van natuurmonumenten ging het naar de boerderij van Raangs. Hier stond een heerlijk ontbijt klaar. Dat mocht ook wel want het was onderhand al een uur of negen. Binnen vertelde Jan Doevendans nog de sage van klein Jantje. De sage over de naamgeving van de winterkoning en de keizerarend. Onder het genot van een bakkie, een eitje en een broodje was het even gezellig bijpraten.

Na het gezellige ontbijt bij de fam. Raangs was er op het erf nog van alles te zien. Zo was er een bergeend onder een stapel hout aan het broeden en vloog er een kiekendief rond die in de buurt aan het broeden was. Jan wist ons het verhaal achter de maartse vliegen te vertellen (die kleine zwarte vliegjes die ons nu teisteren). Ook gaf hij ons de garantie dat binnen nu en twee weken deze beestjes verdwenen zullen zijn. Zo niet mag je hem bellen!

Tijdens deze ochtend hebben we veel natuurschoon gezien. Onder andere een Kiekendief, reetjes, hazen,konijnen en een Vos. Plannen voor volgend jaar zijn alweer in de maak. Zo heeft Jan Doevedans wel ideeën voor een volgende editie. Gezien de belangstelling zou dit wel kunnen uitgroeien tot een jaarlijkse traditie. Wat mij betreft tot volgend jaar!

Jan G. Hazeveld

Jan Pieber (2006/05/25)
mooi loopke zo vroug ien de reegn, veurbie toen van femilie Bos ,dat noar Nico zien haimstee, dat noar twoader,allemoal mit dreuge voutn noar aander kaant, bie tsportspultje laangs zo noar Baimerweg Spiekster bos ien, wat oetleg van dei Doevekeerln over takje breken,laipen we bie Ko de winter laangs noar dorpke achter boukerij, bie Oosterhoes over thaim noar Raangs zien spultje,noa nbeetje biekomm,eterij en drinkerij, weer noar Spiek.
Harstikke mooi, kheb ter van genootn,volgend joar mor weer.

Familie veldman (2006/05/27)
Het was een beetje vroeg maar zeker de moeite waard. Dirk bedankt voor de organisatie. Het was top!!!!

Dirk Bos (2006/05/28)
Jan Doevedans heeft in principe weer toegezegd, er zijn alweer ideeën voor het volgend jaar dus wat dat betreft komt er een tweede keer. Als organisatie hopen wij dan ook dat er dan weer genoeg mensen zijn die iets vroeger dan normaal willen opstaan.

Wim Hoexum (2006/05/28)
Top, volgende keer ga ik zeker weer mee. Ik heb weer een hoop geleerd en veel Spiekster plekjes gezien waar ik nog nooit was geweest. Ik wist dat mijn kinderen (Hans, Alida en de gebroeders Raangs) op een mooi plekje woonden en dat is weer eens bevestigd. Jan Doevendans is een natuurmens en daar kun je veel van leren.